U okviru akcije „Moje prvo darivanje krvi“ u Prijedoru je organizovana dodjela zahvalnica i knjižica. Nagrađeno je 50 punoljetih srednjoškolaca koji su darovali krv.

Pedeset punoljetnih srednjoškolaca učestvovalo je u akciji darivanja krvi. Među njima i Milica Bursać, učenica Poljoprivredno-prehrambene škole.

Kaže, čim je vidjela poziv u školi za darivanje krvi, nije se dvoumila.

– Za mene ovo predstvlja mnogo jer nečije malo nekome može da spasi život, a takođe, davanje krvi je veoma zdravo zato sam se odazvala ovoj akciji – kaže Milica.

 

Humanost je pokazao i Nemanja Basrak, učenik Ugostiteljsko-ekonomske škole.

Smatra da je učinio dobro djelo i za njega je ovo početak aktivizma darivanja krvi. Svoja iskustva rado dijeli sa svojim drugarima za koje je imao i poruku: Da se pridruže jer nije ništa strašno i da može dosta pomoći a nije ništa teško.

U prijedorskom Crvenom krstu često stavljaju akcenat da je krv jedini lijek koji se ne može kupiti. Bez ozbira na pandemiju virusa korona, program davalaštva krvi ne smije da prestane.

– Krv život znači, tako i ovo što su oni uradili nije mala stvar i veliki je doprinos svima onima koja je ta krv neophodna, a i naravno znači i gradu da zna da može da se osloni na te mlade ljude i da oni postoje u našem gradu – poručio je Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora.

U Crvenom krstu kažu da je organizovanje akcija sa mladim davaocima jedini način da se otkriju novi davaoci sa rijetkim krvnim grupama. Gradska organizacija Prijedora u svojoj evidenciji ima tri hiljade dobrovoljnih davalaca. Svojim nesebičnim aktivizmom uvijek na prvim linijama kada je pomoć neophodna.

Autor: RTRS