Derbi 22. kola m:tel Prve lige Republike Srpske na Gradskom stadionu u Prijedoru potpuno zasluženo je pripao gostima iz Trebinja rezultatom 3:2.

Gradski stadion u Prijedoru. Bez gledalaca. Sudija: Mario jelić (Banjaluka) 6,5. Strelci: Jakupović u 21. i Stjepanović u 61. minutu za Rudar Prijedor, a Maksimović u 15. i Blažević u 43. i 50. minutu za Leotar. Žuti kartoni: Gavranović, Burazor, Ivetić (Rudar Prijedor), Ateljević, Sekulović, Đurić, Milić, Šipovac, Mićunović (Leotar).

RUDAR PRIJEDOR: Petrović 5,5, Kruz 7 (od 81. Marić -), Pekija 6,5, Rodrigez 7, Burazor 6,5, Gavranović 6, Amoa 6,5, Radulović 6,5, Ivetić 6,5, Jakupović 7, Marmat 6 (od 51. Stjepanović 7).

LEOTAR: Perišić 6,5, Milić 7, Šipovac 7,5, Ramić 6,5 (od 38. Sekulović 6,5), Zečević 7,5, Medan 6,5 (od 46. Paranos 6,5), Maksimović 7,5, Mićunović 7, Ateljević 7 (od 90+1. Begenišić -), Blažević 8 (od 90+1. Kolak -), Đurić 6,5.

Igrač utakmice: Emanulah Blažević (Leotar).

Derbi 22. kola m:tel Prve lige Republike Srpske na Gradskom stadionu u Prijedoru potpuno zasluženo je pripao gostima iz Trebinja rezultatom 3:2. Bio je ovo sudar dva najozbiljnija konkurenta za titulu i povratak u Premijer ligu BiH, a ovim trijumfom Hercegovci su smanjili zaostatak za liderom na pet bodova i imaju bolji međusobni skor obzirom da je jesenas u Trebinju meč završen bez golova. Mora se priznati da su Trebinjci ovim trijumfom u poslednjih osam kola uneli dodatnu draž i uzbuđenja u prvenstvo.

Od početka utakmice se videlo da su oba tima ušla u susret ambiciozno i otvoreno. Gosti su poveli u 15. minutu, Lazar Zečević je izveo slobodan udarac, a golman “rudara” Nemanja Petrović izbacio je loptu u korner, posle udarca s ugla koji je izveo Zečević najviši u skoku je bio Drago Maksimović i glavom sa pet metara poslao loptu u mrežu pored dvojice domaćih defanzivaca. Šest minuta kasnije Prijedorčani su uzvratili i izjednačili rezultat, takođe posle kornera. Kratko su kombinovali Danilo Marmat i Perica Ivetić koji je centrirao, lopta je došla do tamnoputog Džozepa Amoe, njegov šut je izblokiran, a na drugoj stativi je sačekao Demir Jakupović i rutinski pogodio mrežu – 1:1.

U 22. minutu Marmat je oprobao udarac sa 15 metara, međutim pogodio je samo golmana Ristu Perišića. Dva minuta kasnije posle kornera Leotara Rudar Prijedor je izveo kontranapad, šutirao je Amoa, ali je Perišić ponovo ostao nesavladan, odlično je intervenisao. Kada se činilo da će se na odmor otići u rezultatskom egalu u 44. minutu Trebinjci su stigli do nove prednosti. Posle jednog nespretnog vraćanja lopte od strane domaćih defanzivaca golman Petrović je slabo ispucao loptu, tačnije pravo na grudi Emeanulahu Blaževiću koji je spustio i iz prve šutnuo iskosa sa leve strane sa nekig 25 metara. Lopta je imala čudnu putanju, prevarila golmana Rudar Prijedora i odsela u mrež. Bila je to prava majstorija ofanzivca Hercegovaca.

U petom minutu nastavka Trebinjci su povećali prednost, a strelac je ponovo bio Blažević, koji je na taj način zaslužio epitet igrača utakmice. Ofanzivac Leotara je zmenjao dupli pas sa Maksimovićem, izašao sam ispred Petrovića i kada mu je golman Prijedorčana krenuo u susret rutinski je, sa 15 metara, pored njega loptu poslao u mrežu – 1:3. Samo dva minuta kasnije Leotar je imao meč loptu, bila je to matna situacija posle kontranapada Zečevića šutirao je Maksimović, ali je Daglas Kruz sa gol-linije izbacio loptu u polje spasivši siguran pogodak.

Drugi pogodak za domaćina u 61. minutu postigao je rezervista Slaven Stjepanović posle odličnog kontranapada i prodora Santosa Rodrigeza po levoj strani, Stjepanović je sa pet metara pogodio “malu mrežu”. U 65. minutu Igor Ateljević je u svom šesnaestercu igrao rukom posle akcije Rodrigeza, ali sudija Mario Jelić iz Banjaluke ostao je nem. Dva minuta kasnije u duelu u kaznenom prostoru Leotara bili su golman Perišić i Stjepanović, napadač domaćih je gurnnuo loptu i pao na zemlju, a procena sudije Jelića, koji je bio blizu je da nema jedanaesterca što je izazvalo negodavanje domaćih igrača i klupe.

Šanse za izjednačenje propustili su Perica Ivetić iz slobodnog udarca u 70. i Bojan Burazor posle lepe akcije u 80. minutu, a neprecizan je bio i Amao u 82. minutu posle kornera Stefana Gavranovića, dok se u 90+5. minutu Jakupović nije snašao u idealnoj poziciji. Poslednju priliku u šestom minutu nadoknade imao je Zečević kada je izašao sam ispred Petrovića i zamalo promašio, lopta je tik kraj leve stative otišla u gol aut.

Saobraćajka Topolovića

Prijedorčani su nastupili oslabljeni u derbiju, pored povređenih Luke Kulenovića, Nemanje Matovića i Ilije Danilovića domaćina je zadesio peh pred susret s Leotarom. Naime, prvi golman Kenan Topolović, nekada mladi reprezentativac BiH, imao je saobraćajnu nesreću, doživeo povrede pa je na golu stajao rezervni golman Nemanja Petrović. Na klupu je morao mladi Aleksa Trninić. Prema prvim informacijama oporavak Topolovića, koji je lakše povređen, teče pozitivnim tokom.

Izvor: Sportski žurnal