Afera “Bubica” na vidjelo je iznijela i nezadovoljstvo dijela opozicije, ne samo ponašanjem gradonačelnika Draška Stanivukovića, već i vizijom nastupa na narednim izborima. Sve je jasnije da je težak put do zajedničkih kandidata.

Zbog neodgovornog i nezrelog ponašanja, kao i samopromocije, Stanivukovića opstruiše dobar dio rukovodstva vlastite stranke – tako za Srnu tvrdi izvor iz PDP-a, koji navodi da se Stanivuković bavi isključivo ličnom promocijom, što je probudilo njegov sukob sa Јelenom Trivić. Međutim, evidentno je da problem nije samo u PDP-u, već da je sloga u opoziciji samo prividna, te da su još daleko od zajedničkih kandidata.

– Različiti su interesi u okviru opozicije. Sve drugo što kažu je predstava za javnost. Ne mogu da nađu odgovarajuće kandidate jer ih očigledno nemaju – naglašava Stevica Deđanski, presjednik Centra za razvoj međunarodne saradnje iz Beograda.

U proteklih nekoliko mjeseci iz redova opozicije dolazile su razne ideje o tome ko bi trebalo da budu kandidati za najviše funkcije. Samopromovisali su se i Nenad Nešić i Nebojša Vukanović. Prije nekoliko dana, Јelena Trivić izjavila je da je i ona mogući kandidat za predsjednika. Samo dan uoči sastanka opozicije, Draško Stanivuković i Milan Miličević poručili su da su spremni da preuzmu najvažnije funkcije. To je protumačeno kao jasna poruka opoziciji da ne treba dalje da biraju, pa su nakon sastanka na Јahorini tvrdili da o kandidatima nisu ni pričali! Sve, međutim, nije mogao da oćuti Nebojša Vukanović. Јavno je zamjerio Stanivukoviću što sve funkcije želi da prigrabi za sebe, te potvrdio ono što se uveliko spekulisalo – da Stanivukovićeva ambicija nije da ostane na čelu Banjaluke do kraja mandata. Svom dojučerašnjem saborcu zamjerio je samovolju te najavio da se povlači iz svih razgovora opozicije.

– SDS i PDP, a posebno DNS, neće podržati u potpunosti ovaj trojac u budućim kandidaturama – rekao je Drago Vuković, profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i sociolog.

Zadatak da pomiri Stanivukovića i Vukanovića, danas je povjeren Nenadu Nešiću. Međutim, upravo je njegov prelazak u redove opozicije izazvao nezadovoljstvo brojnih članova SDS-a i PDP-a, koji su to javno i rekli. Sociolog Drago Vuković kaže da je ogoljela borba opozicije za vlast, a ne za suštinske promjene, ključni faktor zašto ona ne može da pobijedi.

– U Srpskoj nema jedinstvene opozicije u kojoj se zna hijerarhija po snazi, nego vrlo blijede nekada jake stranke SDS i PDP i frakciju DNS na čelu sa Nenadom Nešićem koja je takvu opoziciju učinila još slabijom. DNS je potpuno strano tijelo u toj koaliciji, jer je Nešićevo iskakanje iz velike koalicije na vlasti zapravo traženje spasa za Nešića, a ne za DNS – dodao je Vuković.

Uz sve međustranačke probleme, ni ideja o osnivanju nadstranačkog pokreta nije bila dugog daha. Tome je, očigledno, kumovalo sve veće rivalstvo, ambicije, pa i sukobi Stanivukovića, Trivićeve i Vukanovića – ali i protivljenje rukovostva SDS-a i PDP-a, koje je iznjedrilo rijaliti političare s kojima ni sami ne mogu da se izbore. Tako umjesto okupljanja, opoziciju sve više izjedaju razne “bubice”.

Autor: RTRS