ПРИЈЕДОР, 29. АПРИЛА /СРНА/ -У дружење грађана Агенција локалне демократије из Приједора представило је данас резултате пројекта "Откриј прошлост - дизајнирај будућност", међу којима су и мини-мурали у Љубији, Козарцу и Љетној башти у овом граду.

Udruženje građana Agencija lokalne demokratije iz Prijedora predstavilo je danas rezultate projekta “Otkrij prošlost – dizajniraj budućnost”, među kojima su i mini-murali u LJubiji, Kozarcu i LJetnoj bašti u ovom gradu.
Dragana Šušnica iz Agencije lokalne demokratije rekla je da je ovaj projekat dio programa koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije, a finansira USAID, u vrijednosti od 30.000 KM.

“Imali smo i niz radionica sa mladima gdje su se oni upoznali sa kulturnim nasljeđem grada Prijedora i na osnovu naučenog oni su to predstavili svojom umjetničkom vizijom na mini-muralima”, izjavila je Šušnica novinarima u Prijedoru.
Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević naveo je da je ovo i formalna i neformalna podrška Gradske uprave i nevladinim organizacijama i svim ustanovama kulture.

“Pogotovo mi je drago što su u ovom projektu murali urađeni u Kozarcu i u LJubiji. Ne moramo murale ostaviti samo u našem šetalištu. Možemo se malo duhovno širiti”, rekao je Kovačević.

Jedna od učesnica Adila Ahmetagić istakla je ovaj projekat zanimljivo iskustvo i da su naučili mnogo o svom gradu, a na muralima i dosta o likovnoj umjetnosti.
“Upoznali smo dosta raznih ljudi, razmijenili mišljenja i družili se mimo radionica”, dodala je ona.

Akademski slikar Boris Eremić rekao je da je suština projekta, koji će kroz murale trajati narednih 10 ili 20 godina, da mladi upoznaju istoriju svog grada u zlatnom periodu od kraja Drugog svjetskog rata do devedesetih godina prošlog vijeka.

“Kroz radionice i posjete lokacijama istraživali smo kulturne, istorijske, turističke podatke o našem gradu, sve to na kreativan način obrađivali kroz likovne radionice, da bismo zatim pristupili izradi murala na kojima se vide ti neki momenti koji su karakteristični za Prijedor”, naveo je Eremić.

Osim mini-murala, danas su promovisani i brošura pod nazivom “Spomenička baština Drugog svjetskog rata – Prijedor i okolina, mjesta /ne/zaborava”, kao i razglednice sa motivima mini-murala.

Izvor: Agencije