Promocija funkcionisanja zdravog porodičnog života, kao i preventivne aktivnosti radi očuvanja porodičnih i partnerskih zajednica, još veći značaj dobijaju u teškim i neizvjesnim vremenima kakvo je i vrijeme pandemije, jedna je od poruka današnje sjednice Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora.
Predsjedavajuća Vanja Dejanović rekla je da je Forum u prvom redu zainteresovan za bezbjednost građana, a u drugom i za društvenu kohezivnost koja ne može biti ostvarena ukoliko je porodica narušena iz bilo kojih razloga.

“Bilo nam je važno da istaknemo značaj, vrijednosti i održivosti porodice u neizvjesnom vremenu kad je pred mnogobrojnim izazovima i rizičnim okolnostima koji narušavaju integritet porodičnog života”, rekla je Dejanovićeva novinarima u Prijedoru.

Temu je članovima Foruma predstavila magistar socijalnog rada Dragana Savić Pešević iz prijedorskog Centra za socijalni rad, koja je istakla važnost da energije pojedinca da uradi sve što je moguće da porodica bude održiva i ima svoju funkciju.

“Važno je da svaki supsistem u porodici za sebe izgradi prostor da mu bude omogućeno i da brine o sebi i da se bavi ličnim rastom i razvojem. Važno je da supsistem roditelja i supsistem djece odvoje vrijeme za sebe, pogotovo roditelji, gdje, nevezano za djecu, treba da nastave graditi partnerske veze, povezanost, međusobno razumijevanje, jer samo tako kao primjeri svojoj djeci mogu uticati na zdravo odrastanje i optimalni psiho-socijalni razvoj”, rekla je Peševićeva.

Ona je naglasila da se porodica kao sistem ne može gledati odvojeno jer je član većeg i višeg sistema, odnosno društvenog konteksta i da je veoma važno stvoriti zdrave relacije, uspostaviti zdrave granice i uticati na adaptilnost kod eventualnih nepovoljnih događaja i tako stvoriti osjećaj otpornosti na mnoge nedaće koje današnje vrijeme nameće.

“Vrijeme pandemije i specifičnost nametanja novog normalnog i te kako je dalo još veći zadatak porodici i opteretilo njenu funkcionalnost. Provođenje vremena zajedno, otvorena komunikacija, porodični rituali, aktivnosti zabavnog karaktera, dodiri sa kulturom itekako jačaju rezilijentnost porodice i onemogućavaju razvoj disfunkcionalnih stanja”, istakla je Peševićeva.

Izvor: Agencije