Šampionska zvona zvonila su u subotu na Gradskom stadionu u Prijedoru.

Gradski stadion u Prijedoru. Gledalaca: 1.000. Sudija: Danko Burulija (Trebinje) 7. Strelci: Jakupović u 26, Burazor u 45, Daglas Kruz u 55. i Glišić u 90. minutu za Rudar Prijedor, a Arbinja u 48. i 50. i Bojanić u 67. minutu za Slaviju. Žuti kartoni: Ivetić, Daglas Kruz, Burazor, Marić (Rudar Prijedor), Baban, Drljević, Popović, N. Bjeloš, pomoćni trener Arsenijević (Slavija).

RUDAR PRIJEDOR: Topolović 5,5, Daglas Kruz 7 (od 68. Sajak -), Pekija 7, Kulenović 6,5 (od 80. Stjepanović -), Burazor 7, Gavranović 7, Marić 6,5, Matović 6,5 (od 80. Radulović -), Ivetić 7, Jakupović 7,5 (od 80. Glišić 7), Marmat 6,5 (od 52. Santos Raodrigez 7).

SLAVIJA: Stevanović 5,5, Baban 6,5, Popović 6,5, Arbinja 7,5 (od 66. Asentić -), Drljević 6 (od 81. Avdalović -), Perović 6,5, Šćepanović 7, Ajkunić 6,5, N. Bjeloš 6,5, Bojanić 7, Mandić 6,5 (od 90. Dabić -).

Igrač utakmice: Demir Jakupović (Rudar Prijedor).

Šampionska zvona zvonila su u subotu na Gradskom stadionu u Prijedoru. Eho se odbijao o obronke legendarne Kozare sve do ponosnog herojskog Grmeča, pomalo talasajući i pitomu reku Sanu koja je do une prenosila radosnu vest – Rudar Prijedor je šampion Republike Srpske i novi premijerligaš BiH.

Slavili su celo Potkozarje i Podgrmeč, Rudar Prijedor klub koji je ponos ovog kraja iduće sezone ponovo će se naći u visokom društvu: Borca, Sarajeva, Zrinjskog, Željezničara, Širokog Brijega, Veleža, Slobode… Radosti i sreći nije bilo kraja, a celokupni ambijent je upotpunjen činjenicom da su prvi put, od marta meseca prošle godine, na tribinama stadiona u gradu na Sani bili prisutni navijači i ljubitelji fudbala. Njih oko hiljadu uživali su u majstorijama i golovima svojih ljubimaca i fudbalera Slavije, u utakmici koju je obeležilo čak sedam pogodaka.

Tako su još jednom prvenstvenom pobedom (4:3) stručni štab, rukovodstvo i navijači Fudbalskog kluba Rudar Prijedor proslavili su treću entitetsku titulu i povratak, posle pet godina pauze, u elitu BiH. Poseban štimung svih 90 minuta na istočnoj tribini Gradskog stadiona davale su najvatrenije pristalice Rudar Prijedora, popularni “Alkohol bojsi”. I pre ove utakmice sa “sokolovima” iz Istočnog Sarajeva “rudari” sa Sane su matematički obezbedili prvo mesto dva kola pre kraja prvenstva.

Utakmica je počela oprezno, sa obje strane, kao da se radilo o susretu “na život i smrt”, a ne meču formalnosti i za jedne i za druge. Prijedorčani su imali početnu inicijativu, držali loptu u posedu iz kojeg su tražili šanse, dok su se gosti orjentisali uglavnom na kontranapade i pretnje iz prekida. Igrao se 26. minut kada su “eskplodirale” tribine. Lopta je iskosa sa leve strane, na nekih 25 metara, stigla do Demira Jakupovića koji ju je povukao nekoliko metara, namestio se i “opalio”, pogodio “pauka” u levom gornjem uglu gola Slavije, golman Stefan Stevanović je paradom mogao smao da ulepša predivan pogodak koji odavno nije viđen na stadionu u ulici Majora Milana Tepića. Domaćin je rezultatsku prednost udvostručio u 45. minutu posle lepe akcije navalnog reda, kada je loptu u mrežu gostiju ubacio Bojan Burazor.

Slavija je imala furiozan početak nastavka. Za tri minuta plavo-beli su rezultat vratili na egal zahvaljujući Stefanu Arbinji, ali i domaćem golmanu Kenanu Topoloviću. U 48. minutu gosti su uspeli da smanje rezultat uz ne baš sjajnu reakciju odbrane “rudara”, da bi u 50. čuvar mreže Prijedorčana izbijajući loptu “uposlio” napadača Slavije kojem nije bilo teško da je prosledi u praznu i nebranjenu mrežu.

Radost gostiju nije dugo trajala. Domaćin je ponovo poveo u 55. minutu kada se kolegi Topoloviću revanširao golman Slavije, posle kornera sa leve strane prilikom intervencije ispustio je loptu pravo na glavu Brazilcu Daglasu Kruzu koji poklon nije odbio, već je a nekoliko metara pogodio za 3:2. Igrao se 67. minutu kada je gostujući tim ponovo došao do izjednačenja, takođe posle kornera, sa desnog ugla lopta je doletela pravo na glavu Rade Bojanića na drugu stativu koji čestito nije ni skočio, a golman Topolović se ponovo spetljao, loše reagova i ponovo je morao da je vadi iz svoje mreže – 3:3.

Nakon toga usledio je period obostrano nervozne igre, viđeno je i dosta žutih kartona, a u jednom trenutku stvorila se i gužva pred šesnaestercem Slavije posle jednog prekršaja. Ipak, posle mlakog naguravanja sve se brzo smirilo i završilo. U finišu susreta treneri Marko Tešić i Bojan Regoje su izvršili veliki broj izmena i kada se činilo da će utakmica biti završena nerešenim ishodom rezervista Dejan Glišić je pogodio u 90. minutu. Posle jednog prizemnog centaršuta s desne strane ostao je sam na sedam-osam metara od gola Slavije i nije mu bilo teško da ubaci loptu u mrežu – 4:3 za novo neopisivo slavlje. Gosti posle toga nisu imali više priliku za novo izjednačenje.

Brzo nakon toga sudija Danko Butulija iz Trebinja označio je kraj utakmice što je bio povod za erupciju oduševljenja i sreće među simpatizerima zeleno-crnih. Na samom igralištu upriličena je šampionska svečanost uz veliki broj mališana odevenih u boje Rudar Prijedora, a radost i slavlje su se kasnije preneli i na ulice i u kafiće grada na Sani, šampionske pesme su se čule duboko u noć.

Rudar Prijedor srpski šampion!

Piše: Slavko Basara

Zeljković: Čestitke Prijedorčanima

Odmah nakon susreta protiv Slavije šampioni su i nagrađeni. Pehar i medalje najboljem timu Republike Srpske za sezonu 2020/21. uručili su predsednik fudbalskih saveza Republike Srpske i BiH Vico Zeljković, generalni sekretar Ognjen Valjić i potpredsednik Bojan Kušljić.

-Čestitam Rudar Prijedoru na osvojenoj tituli i povratku u Premijer ligu BiH u kojoj će, nadam se, na dostojan način predstavljati svoj grad i Republiku Srpsku. U Prijedoru, koji je priznati i poznati fudbalski centar, u kojem ljudi vole i razumeju ovu igru, su pokazali da se i u teškim okolnostima može uspešno voditi klub. Gradski stadion će veoma brzo dobiti reflektore, zajedno angažmanom Grada Prijedora i Fudbalskog saveza Republike Srpske, a potom će uslediti i popravka samog terena. U jednoj od narednih godina očekujemo da će Rudar Prijedor upasti i u program FS BiH i da će da dobije adekvatno igralište kakvo i zaslužuje. Na kraju, radujem se i zbog povratka navijača na tribine, dugo smo ovo čekali. Fudbal se igra zbog publike i svi smo jedva očekivali ovaj trenutak da se vratimo normalnom životu – istakao je Vico Zeljković.

Pavlović: Veliki dan

Subotnjoj utakmici je prisustvovao i Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora, koji ne propušta mečeve na Gradskom stadionu, a gradska uprava je jedan od glavnih sponzora Rudar Prijedora.

-Ispratio sam sve utakmice Rudar Prijedora u ovoj, šampionskoj, sezoni. Podrška grada klub je uvek postojala, a u narednom periodu biće još veća. Privilegija je, a nama čast da imamo premijerligaša. Od jeseni ponovo ćemo igrati sa najboljim klubovima u BiH. Pred nama su sad mnogi zajednički projekti na polju infrastrukture i obezbeđivanja uslova za nastupe u Premijer ligi BiH. Ovo je veliki dan za Rudar Prijedor kao klub, Grad Prijedor i njegove građane – istakao je gradonačelnik Dalibor Pavlović.

Milunović: Plan je “Evropski Rudar Prijedor”

Darko Milunović, predsednik Rudar Prijedora bio je srećan i ponosan:

-Eto, posle pet godina pauze, ponovo smo u fudbalskoj eliti. To je i bio naš cilj na početku ove sezone. Prvi put smo u Premijer ligi BiH sa 12 klubova i čeka nas veoma ozbiljan posao u narednom periodu, da selektiramo ekipu na pravi način i budemo ravnopravni konkurenti ostalim timovima. Imamo korektan igrački kadar koji treba da nadogradimo i ojačamo. Nikada nismo krili ambicije, odmah smo rekli šta želimo i šta nas interesuje. Klub je zacrtao petogodišnji plan – “Evropski Rudar Prijedor”. Jednu godinu uzela nam je korona, ali tu smo, ne kaskamo mnogo na tom planu. Radićemo reflektore, glavni teren, pomoćne terene, mnogo je posla, ali sve radimo da budemo jak i stabilan klub.

Pekija: Mesto nam je u eliti

Iz ruku prvog čoveka fudbala Republike Srpske Vice Zeljkovića šampionski pehar dobio je kapiten Rudar Prijedora Nemanja Pekija.

-Ovaj trenutak smo svi jedva čekali, našoj sreći kraja nema. Ponovo smo šampioni Republike Srpske, ostvarili smo sjajan rezultat. Ponosan sam na činjenicu da sam upravo ja predvodnik, sa trakom na ruci, ove sjajne generacije koja je ušla u klupsku, ali i istoriju fudbala Republike Srpske. Hvala saigračima, čelnicima kluba koji su nas podržavali, Gradu Prijedoru, sponzorima… Ovo je zajednički uspeh svih nas i od jesnei ponovo ćemo igrati sa najjačim klubovima u BiH. Rudar Prijedor se vratio tamo gde mu je i mesto, gde po svemu i pripada.

REZULTATI 29. KOLA 

Rudar Prijedor – Slavija          4:3 (2:0)

Sloga (D) – Sloboda (NG)       2:0 (1:0)

Kozara – Željezničar (BL)       0:0

Podrinje (J) – Sutjeska           1:4 (0:2)

Ljubić – Zvijezda-09              3:0 (1:0)

Jedinstvo (Bč) – Modriča Alfa  1:4 (1:1)

Borac (KD) – Drina (Z)           3:0 (1:0)

Leotar – Tekstilac                   2:0 (1:0)

  1. RUDAR PRIJEDOR           29 18        6          5          49:20   60
  2. LEOTAR                         29 13        12        4          44:25   51
  3. ZVIJEZDA-09                 29 14        8          7          46:33   50
  4. SLOBODA (NG)              29 12        8          9          25:25   44
  5. MODRIČA ALFA              29 12        7          10        50:34   43
  6. ŽELJEZNIČAR                 29 11        10        8          44:36   43
  7. TEKSTILAC                     29 12        6          11        32:36   42
  8. SLAVIJA                         29 10        11        8          28:30   41
  9. KOZARA                         29 10        9          10        33:28   39
  10. BORAC (KD)                   29 11        6          12        35:35   39
  11. SLOGA (D)                     29 9          11        9          33:27   38
  12. SUTJESKA                      29 10        5          14        39:39   35
  13. LJUBIĆ                           29 10        5          14        42:43   35
  14. DRINA (Z)                      29 9          8          12        34:49   35
  15. PODRINJE (J)                  29 5          6          18        17:52   21
  16. JEDINSTVO (BČ)             29 4          6          19        28:67   18

Parovi poslednjeg 30. kola: ISTOČNO SARAJEVO: Slavija – Leotar, DERVENTA: Tekstilac – Borac (KD), ZVORNIK: Drina – Jedinstvo (Bč), MODRIČA: Modriča Alfa – Ljubić, ETNO SELO STANIŠIĆI: Zvijezda-09 – Podrinje (J), FOČA: Sutjeska – Kozara, BANJALUKA: Željezničar – Sloga (D), NOVI GRAD: Sloboda – Rudar Prijedor.

Izvor: Sportski žurnal