“To što radi Krivokapić nije u interesu, pre svega, onih čijom voljom je došao na mesto predsednika Vlade. Nije po volji većinske Crne Gore”, poručio je za IN4S dr Jovan Janjić

Iako je, mjesecima unazad, na opšte oduševljenje pravoslavnih vjernika iz Crne Gore, najavljivano potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i zvanične Podgorice, do tog čina, još uvijek, nije došlo.

U međuvremenu, promijenjen je i prvobitni odnos premijera Krivokapića prema ovom pitanju. Podsjetimo, Krivokapić s početka uopšte nije dovodio u pitanje konačnu konkretizaciju volje većinskog naroda u Crnoj Gori, najavljujući da je Temeljni ugovor usaglašen sa Ustavom i zakonima Crne Gore, te da će biti potpisan odmah nakon vaskršnjih praznika.

Međutim, u susret održavanju Sabora SPC i izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog premijer Krivokapić je, po mišljenju mnogih analitičara, pokušao iznenadnom i neprikladnom posjetom Patrijaršiji, da potpisivanje Ugovora iskoristi kao sredstvo ucjene za izbor vladike Joanikija za mitropolita, što je, ispostavilo se, bio svojevrsni diplomatski skandal i nedopustivo miješanje u unutrašnja pitanja Srpske pravoslavne crkve – ali, i svojevrsni blef.

U međuvremenu, u ekskluzivnoj izjavi za IN4S vladika Joanikije je ispoljio neslaganje sa iznenadnom posjetom premijera Krivokapića i predlogom da se potpisivanje Ugovora odloži za 30. oktobar, karakterišići ga kao „politički manevar“.

„Ja sam od premijera Crne Gore, zahtijevao da realizuje svoje obećanje i potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a ne da se miješa u izbor mitropolita Crnogorsko-primorskog, što je u isključivoj nadležnosti Svetog Arhijerejskog Sabora SPC. Takođe je apsurdan predlog gospodina Krivokapića da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što ja svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronamjeran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rješavanje bilo ključni prioritet Krivokapićeve vlade“, rekao je za IN4S vladika Joanikije koji je izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Krivokapićevo otvoreno miješanje u izbor mitropolita crnogorsko-primorskog i odlaganje – prethodno dogovorenog – potpisivanja Temeljnog ugovora naišlo je i na nerazumijevanje od strane patrijarha Porfirija.

„Njegova Svetost je te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje neuviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu. Njegova Svetost Patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske Pravoslavne Crkve i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije“, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve nakon posjete premijera Krivokapića.

Koji je razlog ovakvog ponašanja premijera Krivokapića i zbog čega još uvijek nije potpisao Temeljni ugovor sa SPC, razgovarali smo sa dr Jovanom Janjićem i analitičarom Igorom Damjanovićem.

Dr Janjić: Odbijanjem da potpiše Temeljni ugovor Krivokapić sebe svrstava na stranu suprotnu Njegoševoj Crnoj Gori

Vodeći srpski pisac na polju hrišćanske kulture, pravnik,  univerzitetski profesor, biograf patrijarha Pavla, dobitnik više priznanja i ordena među kojima Ordena Svetog vladike Nikolaja, Njegoševog ordena III stepena, Pupinove medalje kao i najvećeg priznanja Rumunske pravoslave crkve, dr Jovan Janjić, istakao je za IN4S da premijer Krivokapić, po svemu sudeći, izbjegava da potpiše Temeljni ugovor.

„Nije važno gdje će biti potpisan, važno je da se potpiše. Može biti potpisan i u Beogradu i negde u Crnoj Gori. Najnoviji predlog Krivokapića da se Ugovor potpiše u „njegovoj zemlji“, samo je još jedan njegov pokušaj da se izbegne potpisivanje Ugovora. On je do sada više puta najavljivao njegovo potpisivanje. Pre njegovog poslednjeg manevra, da se Ugovor potpiše 30. oktobra, bio je predlog da se potpiše kada bude izabran izabran novi mitropolit crnogorsko-primorski. Mitropolit je izabran, a on kao što vidimo traži nove izgovore. To što radi Krivokapić nije u interesu, pre svega, onih čijom voljom je došao na mesto predsednika Vlade. Nije po volji većinske Crne Gore. Zbog toga, kao i zbog još nekih njegovih poteza, vidi se da on radi protiv interesa većinskog naroda Crne Gore. Uveren sam da će narod sa kojim se na taj način poigrava, znati na koji način da odgovori da bi sprečio Krivokapićeve manipulacije i za sebe ostvario pripadajuća prava i slobodu koju ima svaki civilizovan narod“, saopštio je dr Jovan Janjić.

„Ugovor sa Rimokatoličkom crkvom, potpisan je u Vatikanu, pa koja je smetnja da se sa SPC potpiše u Beogradu?!“, zapitao se profesor Janjić i dodao da ljudi iz Crkve ne postavljaju pitanje gde će se Ugovor potpisati.

„Može i u Crnoj Gori, ali kao što vidimo, Krivi ne da odlaže potpisivanje Ugovora, kako to želi da predstavi, nego izbegava da potpiše Ugovor. Sramno od njega!“, poručuje profesor Janjić.

Na naše pitanje da prokomentariše tumačenja mnogih analitičara, prema kojima se iza ovakvog odnosa premijera Krivokapića krije i neki spoljni uticaj, te da je premijer, kako se to moglo čuti, primoran na ovakvo ponašanje, prof. Janjić je rekao sledeće:

„Ne vjerujem da je to njegova volja. Biće da je to nalog nekih antinarodnih i anticrvenih struktura u Crnoj Gori, možda i nekih inostranih centara. Nadasve, to je odraz Krivokapićeve slabosti, njegovog kukavičluka da se odupre onima koji rade protiv interesa njegovog naroda. Samim tim i on sebe svrstava na tu stranu, na stranu onih koji su suprotno od Njegoševe Crne Gore, one Crne Gore koja je svoje duhovno biće razvijala na utemeljenju Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog“.

Damjanović: Nepotpisivanjem Temeljnog ugovora gazi se narodna volja

Analitičar Igor Damjanović izjavio je za IN4S da je neprimjereno mnogo toga od premijera Krivokapića kada je u pitanju ova tema.

„Spekulisati zbog čega se odlaže potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i Vlade Crne Gore je nezahvalno. Odgovor na to pitanje može da da isključivo premijer Zdravko Krivokapić. Međutim, nisam siguran da bi njegov odogovor bio iskren i istinit. Mnogo toga neprihvatljivog i neprimjerenog o ovom važnom, istorijskom dokumentu čuli smo prethodnih dana od premijera Krivokapića i drugih predstavnika izvršne vlasti. Prvo, neprimjereno je da se javno licitira sa mjestom njegovog potpisivanja. Umjesto da ovo pitanje usaglase stručne službe pravoslavne crkve i vlade, mi imamo javno uslovljavanje da se Temeljni ugovor mora potpisati u Crnoj Gori. Ako je takav dokument sa Katoličkom crkvom potpisan u Vatikanom, ne znam zašto je premijeru Krivokapiću u startu neprihvatljivo da Temeljni ugovor potpiše recimo u Pećkoj patrijaršiji, jer je vjekovima unazad mitropolit crnogorsko-primorski istovremeno i egzarh patrijarha srpskog. Dalje, nedopustivo je da se insistira da se Temeljni ugovor potpiše na Cetinju, gradu u kome su čak i protokolarne sjednice Vlade Crne Gore događaj visokog rizika. Ukoliko se Patrijaršija saglasi da se Temeljni ugovor potpiše u Crnoj Gori, zašto baš Cetinje, a ne manastir Ostrog, ili hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje je i sahranjen mitropolit Amfilohije?“, naglasio je Damjanović.

On smatra da je svako prolongiranje potpisivanja Temeljnog ugovora neprihvatljivo.

„Bez potpisivanja ovakvog dokumenta, kakav je već potpisan sa Katoličkom crkvom i Islamskom vjerskom zajednicom, obesmišljene su izmjene Zakona o slobodi vjeroispovjesti i pogažena volja vjernog naroda koji ja prošle godine protestovao na veličanstvenim litijama“, zaključio je Damjanović u razgovoru za naš portal.

Izvor: IN4S