Eksperiment međunarodne zajednice prema BiH i pokušaji imenovanja novog visokog predstavnika moraju se prekinuti – poruka je koju će zvaničnici Srpske prenijeti rukovodstvu Srbije na sastanku u Beogradu.

Očekujemo podršku Srbije u borbi za pravdu i bolji život, poručila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovio je da je visoki predstavnik nepoželjna figura u Srpskoj i da PIK kao neformalno tijelo nelegalno donosi formalne odluke.

Republika Srpska je već kroz zaključke Narodne skupštine iznijela svoje stavove o kršenjima Dejtonskog sporazuma i odlukama visokog predstavnika. Ponoviće ih i sutra u Beogradu na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Predsjednica Republike kaže da Srpska očekuje da u svojoj borbi za pravdu dobije podršku Srbije.

– Srbija ima već dovoljno svojih tereta, balasta i pritisaka i mi smo uvijek svjesni toga. Želimo da Srbiji budemo podrška da prođe kroz sva ta teška iskušenja koja ima, ali isti tako znamo da i mi imamo podršku Srbije da se borimo za ono što jeste i pravo i pravednost i bolji život u Republici Srpskoj – ističe Cvijanović.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže da će predsjednika Srbije upoznati sa činjenicom da se pokušajem imenovanja novog visokog predstavnika pokušava ignorisati, ne samo lokalni faktor, nego i međunarodno pravo.

Dodik poručuje da su konsultacije i konsenzus strana potpisnica Aneksa 10 i Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a jedini način imenovanja visokog predstavnika, te da je ovo što radi PIK čisto blefiranje.

– Postavlja se logično piatnje kako neko ko je neforamlan može da donosi formalne odluke, kakva je to podvala? Sve su ovo stvari koje moramo da raščistimo i predstavimo rukovodstvu Srbije. Pisaćemo svim relevenatnim institucijama, a NSRS je donijela svoju odluku i niko ne treba da nas pita kako ćemo postupiti. Visoki predstavnik može samo da tu egzistira, prihvatićemo da razgovarmo s njim ali nećemo imati saradnju – jasan je Dodik.

A da podrška Srbije neće izostati, potvrdio je predsjednik ove zemlje. Vučić kaže da razumije stavove građana Srpske koji su siti da neko sa strane upravlja BiH, te da je logično da se traži ukidanje institucije visokog predstavnika. Iako Kristijana Šmita smatra jednim od najsnažnijih političara u Evropi, koji, kako kaže, ne mrzi Srbiju i srpski narod, ipak izražava zabrinutost da će njegovim dolaskom, Republici Srpskoj biti mnogo teže.

– Da će biti mnogo teže Republici Srpskoj tu nemam nikakve sumnje, zato što će Nijemci dati sve od sebe da, kako oni kažu, naprave funkcionalnu državu a to znači uzimanje kompetencija vlasti Republike Srpske. Neće biti laka situacija za nas, jer Srbija mora da razgovara sa njemačkim predstavnicima, ali Srbija mora da bude uvijek uz Republiku Srpsku – rekao je Vučić.

Za Srpsku su neprihvatljiva sva nametnuta rješenja. Otvorena je samo za partnerstvo, razgovore i legalne procedure izbora bilo koga, ponovili su zvaničnici Srpske.

Podsjećamo da je predsjednica Srpske uputila pismo predsjedniku Srbije u kojem je zatražila da se organizuje sastanak na kojem će biti razgovarano o spornom pokušaju imenovanja novog visokog predstavnika u BiH.

Autor: RTRS