Prije više od tri decenije, lideri Evrope značajno su doprinijeli dezintegraciji ovog prostora, uz mnogo patnje i žrtava. Očekujem od današnjih evropskih lidera da podrže naše opredjeljenje za integraciju sa drugim zemljama Evrope.

Rekao je to predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Istakao je da je pravedno je da Srbi, Bošnjaci i Hrvati ponovo žive u EU bez granica i barijera.

– BiH je, ogromnom zaslugom Republike Srpske, uložila nikad više napora u to da ubrzano napreduje na evropskom putu. Ukoliko EU demonstrira viziju, nagradiće te napore i ubrzati cijeli proces integracije zapadnog Balkana. Ukoliko se opredijeli za naš napredak, pokazuje da je u njoj živa vizija osnivača tog velikog ekonomskog i mirovnog projekta. Ukoliko se opredijeli za dalje blokade, ona više nema viziju, nego je instrument u geopolitičkim igrama koje već sada najskuplje plaća – istakao je Dodik na Iksu.

Pozdravio je dobre poruke koje dolaze iz EU, od ministara spoljnih poslova Italije, Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske.

– Pozivaju da se što prije otvore pregovori sa BiH. Rade to na način koji pomaže unutrašnjim odnosima i to treba pozdraviti – rekao je Dodik.

Podsjetio je da je toku posjeta BiH njemačke ministarke inostranih poslova Analene Berbok.

– Dobro je da smo dobili jasne poruke da je budućnost svih država zapadnog Balkana u EU. U njenim izjavama i dalje se osjećaju posljedice prljave kampanje dugog trajanja protiv nas. Podvlačim još jednom: Republika Srpska, činjenicom da traži poštovanje Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i međunarodnog prava, nije remetilački, već faktor opstanka BiH. I to je poruka Banjaluke svim evropskim zvaničnicima – rekao je Dodik.

Naglasio je da BiH bez Republike Srpske ne postoji. EU ne može biti kompletna bez BiH i Republike Srpske jer mi možemo funkcionisati samo kao EU, piše RTRS.

– Mi smo paradigma EU na malom prostoru. Možemo biti uspješan projekat zasnovan na ekonomskoj i demokratskoj koegzistenciji različitih interesa koji stalno pronalaze kompromise i na taj način idu u budućnost. Republika Srpska tome teži kao najvećem nacionalnom interesu jer kraj puta u EU je kraj granica među Srbima, ali i ostalim narodima na Balkanu – zaključio je Dodik.

Autor: Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER