Informacija da se u nedjelju spremaju neredi u Srebrenici, podigla je na noge sve policijske snage u BiH.

Pripadnici MUP-a Republike Srpske otrkili su da Bošnjaci planiraju incident tokom dolaska učesnika “Marša mira” u Potočare. Iza svega stoji još prljaviji plan.

“Policijski službenik je došao do saznanja da bi pojedinci iz nevladinog sektora i boračke organizacije iz Sarajeva i Tuzle, kao i neka lica iz Beograda, trebalo da insceniraju incident prilikom dolaska učesnika u Potočare, na području Vlasenice ili Bratunca, predstavljajući se kao nezadovoljni Srbi zbog presude generalu Ratku Mladiću i rušenja objekta Srpske pravoslavne crkve u Konjević Polju”, navode iz MUP-a Srpske.

A potpom bi se utopili u kolonu učesnika, a za sve bi okrivili MUP Srpske. Plan je da izazovu visokog predstavnika u BiH da sankcioniše funkcionere iz Republike Srpske. Policija je u pripravnosti.

“Kao i prethodnih godina Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je nosilac aktivnosti obezbjeđenja skupa. Sve policijske strukture koje su angažovane imaju dobru saradnju, a sve sa ciljem da skup protekne u naboljem redu. Informaciju o mogućem bezbjednosnom ugrožavanju “Marša mira”, Štab je podijelio sa svim bezbjednosnim agencijama u Bosni i Hercegovini”, kaže Miljan Bobar, član štaba “Srebrenica 2021″.

Obavještenje MUP-a Srpske, ozbiljno su shvatili i u SIPA-i. Na području Srebrenice i Bratunca od juče su u pripravnosti.

SIPA učestvuje u radu operativnog štaba Srebrenica 2021. i u okviru istog prikuplja i razmjenjuje sva bezbjednosna saznanja do kojih eventualno dođe. Preduzimamo sve aktivnosti u skladu sa našim nadležnostima kako bi događaj protekao bez problema”, kaže Luka Miladinović, portparol SIPA-e.

U sve su uključene OBA, Oružane snage BiH, Granična policija, EUFOR i Federalna policija.

Izvor: ATV