Bošnjački političari ne gube vrijeme. Koriste svaku priliku, pa tako i stradanje svojih sunarodnika, kako bi poslali još koju političku poruku. Ovaj put ona dobro poznata – pozivanje upomoć odlazećeg visokog predstavnika u BiH da iskoristi sve što mu je na raspolaganju i nametne zakon.

“Pozivam gospodina Incka da, evo ostalo mu je još 20 dana mandata, ode iz Bosne i Hercegovine uzdignutog čela. Niko mu neće ni riječ prigovoriti za njegov mandat ako nametne zakon o zabrani negiranja genocida”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Politiku praviti na grobovima-  to može i radi samo Sarajevo, poručuje srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH. Milorad Dodik kaže da poruke bošnjačkih zvaničnika i ovoga puta služe da na bazi falsifikata istorijskih činjenica izgrade svoj mit o narodnom i nacionalnom postojanju.

“Bilo bi pristojno da su ostavili porodice Bošnjaka koje su izgubili svoje najmilije da obiđu grobove i da im se u molitvi pridruže. Na taj način skreću pažnju na sebe, a podršku traže u onima iz međunarodne zajednice koji su se okupili kako bi “oprali savjest” zbog ratova u bivšoj Јugoslaviji”, rekao je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništa BiH.

Da je ta tema za bošnjake važna radi ostvarivanja njihovih maksimalističkih ciljeva u smislu ukidanja Republike Srpske, smatra narodni poslanik Srđan Mazalica. Podsjeća Mazalica da je jedini narod koji je doživio demografsku ekspanziju u odnosu na predratni period u BiH, upravo bošnjački narod.

“Da se u Srebrenici zaista nije desio nikakav genocid, da se jedini genocid koji se desio nad Srbima u XX vijeku i da to ne može da bude sigurno polazna tačka za bilo kakve nametnute ustavne promjene u BiH”,rekao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a U Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Da genocida nije bilo, nedavno je potvrdila i stručna Komisija. Zato, poručuju i Srbi iz Srebrenice, ne pristaju na bilo kakvo nametanje.

“Ono što mi kao Srbi ne radimo, jeste nametanje ili uslovljavanje bilo kog Bošnjaka da on prizna da su stradali Srbi. To je jedan moralni gest koji treba da učini svaki čovjek za ovom što zna i za ono što je dokazano”, kazao je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

I opozicija u Srpskoj saglasna. Poručuju, takvih zahtjeva je i ranije bilo, ali za njih nema prostora. Međunarodna zajednica je imala, a i dan danas ima projekat da srpski narod proglasi kao genocidan narod. A nametanje zakona o zabrani negiranja genocida bi dovelo do toga da, poručuju iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, stručni ljudi ne bi mogli da se bave ovom temom i dokažu suprotno.

“Upravo su potpuno svjesni da presude Haškog tribunala nisu dovoljno činjenično utemeljene i da oni jednostavno na ovaj način žele da stave konačni pečat na te presude, da ih zacementiraju i da zabrane mogućnost čak i revizije tih presuda”,istakao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica.

Nametanje zakona u BiH od visokog predstavnika Valentina Incka ne bi doprinjelo stabilizaciji političkih odnosa, smatra prvi čovjek Parlamenta Srpske. Dok je predsjednik Vlade Incku poručio da, pošto dolazi iz zemlje koja je u prošlosti pravila genocid, taj zakon može i da ponese sa sobom u svoju zemlju.

Izvor: ATV