U narednih 15 dana, na terenu biće analizirane tehničke mogućnosti izmještanja trase auto-puta Banjaluka-Prijedor, koju su predložili mještani naselja Verića, Omarske, Bistrice i Kamičana.

To je dogovoreno na sastanku predstavnika resornog ministarstva, grada Prijedora i predstavnika ovih naselja.

Nakon te analize, ponovo će biti održan sastanak u istom sastavu, na kojem će biti doneseno konačno rješenje.

Trinaestog juna, mještani Verića, Bistrice i Lamovite zatražili su izmještanje trase auto-puta Banjaluka-Prijedor, zbog planiranog rušenja 31 stambenog objekta. Mjesec dana poslije, predstavnicima Autoputeva Republike Srpske i resornom ministarstvu predočili su svoju mapu i rješenje, kojim bi bilo srušeno manje objekata, a trasa bi bila pomjerena 800 metara južnije od predviđene.

– Nadam se da će ovom novom rutom, ako se poštuju svi elementi, biti srušeno tri puta manje objekata nego što je sada predviđeno – rekao je Bogoljub Ilikić, mještanin Omarske.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ističu da su voljni da pomognu građanima, ako je tehnički moguće. Zbog toga su, kažu u Ministarstvu, odlučili da analizaraju prijedlog mještana.

– Dogovorili smo se da nosilac izrade plana parcelacije Institut za građevinarstvo IG uzme karte koje su danas donijeli, da obiđu svaki metar koji mještani predlažu i da se vidi da li je moguće tu varijantu ispoštovati – rekla je Srebrenka Golić ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Grad Prijedor takođe će pružiti podršku ovom rješenju, kako bi mišljenja mještana bila uvažena.

– Prijedlog mještana je bio da se ruta auto-puta izmjesti južno. Dogovorili smo da IG razmotri rutu, izvrši dodatnu analizu ugroženosti novih objekata i, ukoliko bude zadovoljavajuće, da se prihvati – naveo je Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora.

Stručni tim će nakon 15 dana analize dati svoju ocjenu, odnosno, da li je tehnički moguće izmjestiti trasu kako su mještani tražili.

U Verićima i Bistrici, sadašnjom trasom auto-puta predviđeno je rušenje dva stambena i četiri do pet pomoćnih objekata, dok je u Omarskoj predviđeno rušenje do 13 stambenih objekata. U Kamičanima dva stambena objekta.

Autor: RTRS