U Kozarcu protesti zbog planirane trase auto-puta Banja luka – Prijedor. Mještani traže izmještanje trase, zbog planiranog rušenja, kako tvrde, 40 stambenih i 50 pomoćnih objekata.

U Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije ističu da je na prostoru Prijedora predviđeno rušenje 80 objekata, od čega su 24 stambena.

“Auto-put – da, preko naših imanja – ne”, poruka je protesta stotinak mještana Kozarca i okolnih mjesta.

– Problem je što bi auto-put išao preko moje parcele i moje hale. Hala je 25 metara. Tu imam junice, imam ovce, uništava se zemlja, moj posjed komplet – rekao je Salih Kenjar mještanin Kamičana kod Prijedora.

Organizatori protesta navode da su mještani na Nacrt plana parcelacije uložili oko stotinu primjedbi, ali da su one minimalno uvažene.

– Mi smo spremni da zajedno sa institucijama, dogovorimo trasu auto-puta koja neće smetati nikome i sa kojom ćemo svi biti zadovoljni – rekao je Mesud Trnjanin predsjednik Mjesne zajednice Kozarac.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Senad Bratić smatra da nema rezona da se trasa auto-puta projektuje na način da ugrozi veliki broj postojećih objekata.

– A, imamo prostor između pruge i sadašnjeg ribnjaka Saničani koji svakako nije u funkciji – dodao je on.

Iz Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije navode da je prvobitnim planom bilo predviđeno rušenje 880 objekata na prostoru Prijedora i Banjaluke. Izmjenama plana, taj broj smanjen je na 237.

– Najnoviji prijedlog plana parcelacije za auto-put Banja Luka – Prijedor po skraćenom postupku predviđa rušenje 80 objekata na području grada Prijedor, od čega oko 30% predstavljaju stambeni objekti a 70% pomoćni objekti, i 157 objekata na području grada Banjaluka, od čega 40% predstavljaju stambeni objekti a 60% pomoćni objekti – navedeno je u saopštenju Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije.

Plan parcelacije za auto-put Banja Luka – Prijedor nalazi se na dnevnom redu sjednice Narodnu skupštine zakazane za sutra.

Autor: RTRS