Tehnička podrška i organizacija ovogodišnje proslave Dana Grada, banjalučku Gradsku uprava koštala je 7.008,30 KM, a ugovor je sklopljen čak 70 dana od obavljenog posla.

Dan grada obilježen je 22. aprila 2021. godine, a odluku da posao dobije firma “AAP-ELECTRONIC” d.o.o. Banjaluka, gradonačelnik Draško Stanivuković potpisao je tek prvog jula, odnosno 70 dana od obavljenog posla, saznaje ATV.

Firma “AAP-ELECTRONIC” bila je jedini i najpovoljniji ponuđač, a tražili su 5.990 KM bez PDV-a, što je jako zanimljivo, jer je 6.000 KM maksimalan iznos koji su mogli da traže u sklapanju direktnog sporazuma.

Zanimljivo je i to da je po broju protokola, ova “javna nabavka” raspisana odmah nakon one o video produkciji ovogodišnje proslave Dana Grada. Odluku o tome ko je dobio taj posao, gradonačelnik je potpisao tek 23 dana nakon obavljenog posla.

Pravnom čudu poznatom kao “direktni sporazum” je teško stati u kraj jer ima uporište u zakonu, ali je njihovo naknadno objavljivanje i potpisivanje protivzakonito.

Da je riječ o čudnoj i neuobičajenoj pravnoj praksi provođenja javnih nabavki putem direktnog sporazuma, mišljenja je i advokat Željko Bubić.

“I u ovom slučaju, kao i u ranijim slučajevima, je grubo prekršen i Zakon o javnim nabavkama kao i Pravilnik o javnim nabavkama koji Gradska uprava ima. Očigledno je da Gradska uprava ne poštuje niti zakonske niti podzakonske propise i zaista je pitanje dokad misli da na grub način krši zakonske i podzakonske akte”, kaže Bubić za ATV.

Dodaje i da bi bilo korisno da i Agencija za javne nabavke preduzme zakonom propisane instrumente kako bi se prekinula i zaustavila ova čudna i neobična pravna praksa koja je na stanju u Gradskoj upravi grada Banjaluka.

Poručuje i da se od Gradske uprave očekuje da bude uzor za primjenu i zakonskih i podzakonskih propisa, a nikako da ih grubo krši, kao što se to čini u ovom slučaju provođenjem javnih nabavki putem direktnog sporazuma.

“Ovakav način provođenja javnih nabavki samo pokazuje da je Gradska uprava veoma loše planirala vršenje javnih nabavki i da uvodi jednu pravnu neuobičajenu praksu koja je u pravnom smislu neodrživa i neprihvatljiva”, zaključuje Bubić.

Izvor: ATV