Najava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, da će tražiti od Kristijana Šmitra da smijeni srpskog člana Predsjedništva BiH, pokazuje koliko je političko Sarajevo, koje on predstavlja, postalo bezidejno u političkom smislu, rekao je za “ATV” potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić.

On je dodao da političko Sarajevo pokazuje da nije sposobno da samostalno, bez međunarodnih faktora, donese nijednu odluku o budućnosti BiH.

“To se pokazuje i ide u prilog onome što predsjednik Dodik, i ali mi u političkoj sferi, govorimo da ovakva BiH nije održiva, da smo za dijalog, ali za dijalog ljudi u BiH bez miješanja stranaca. I same izjave i predsjednika (Turske Redžepa Tajipa) Erdogana i predsjednika (Hrvatske Zorana) Milanovića koji su podržali prijeedlog gospodina Dodika govore u prilog tome da postoje i dalje u međunarodnoj zajednici, i Turske i Rusije i Kine, ali zemalja regiona, i Srbije i Hrvatske i Slovenije, oni koji smatraju da ovakav način i istup pojedinih dijelova međunarodne zajednice nije dobar za BiH, nije dobar ni za jedan od tri konstitutivna naroda”, rekao je Šulić za ATV.

On je izrazio nadu da će političko Sarajevo imati dobvoljno mudrosti da razgovara, ali i istakao da jerukovodstvo Srpske spremno na dijalog.

“Nadam se da će taj međunarodni faktor da prevagne. Mi iz Republike Srpske imamo ljude koji su spremni na dijalog, a nadam se da će biti dovoljno političke mudrosti među ljudima u političkom Sarajevu da izaberu između sebe ljude koji su sposobni da pregovaraju o interesima BiH bez da prvo odu da razgovaraju sa otpravnikom bilo koje ambasade koja se nalazi u Sarajevu”, istakao je Šulić.

Izvor: ATV