Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je na današnjem performansu zbog pitanja koja mu nisu prijala izložio novinarku i snimatelja ATV-a linču mase koju je okupio ispred RTRS-a.

Šta je Stanivukovića isprovociralo: Zašto i pored ušteda zadužujete Banjaluku?

Obraćajući se masi, Stanivuković ponovo nije dao jasan razlog zbog čega se i pored ušteda, Banjaluka zadužuje?

ATV: Pričate o uštedama, zašto se Banjaluka zadužuje?

“Pitanje da smo govorili o uštedama, a zadužujemo se. Budžet je veći za 17 miliona i to je činjenica. Ja imam želju i nadam se da će me građani podržati da kroz emisiju obveznica izgradimo put kroz Kuljane, put Petrićevac – Motike, put Priječani, put Debeljaci i to želimo da uradimo kroz emisiju obveznica u vrijednosti od šest miliona KM. To jeste zaduženje, ali za infrastrukturne projekte koje treba i moramo da gradimo. Očekujem podršku skupštinske većine, očekujem podršku svih građana i javnosti da se podrže projekti koji su od istorijske važnosti. Da podsjetim, Radojičić se prošle godine zadužio 12 miliona, pa niste jaukali”, odgovorio je Stanivuković.

Međutim, Stanivuković je jaukao i glasno se protivio kao narodni poslanik, a pripremajući se za kandidaturu za gradonačelnika. Problem je i njegovo zaduženje putem obveznica, jer ekonomi smatraju da bi zaduženje putem kredita imalo nižu kamatnu stopu. Odlukom o zaduženju predviđena je kamatna stopa ne više od 4% godišnje, dok je prošla administracija imala 2,85 kamatne stope tokom reprograma duga.

Analitičari smatraju da su problem i kamate u grejs periodu na koje će za prvu godinu izdvojiti 240.000 KM, odnosno 480.000 KM za dvije godine grejs perioda na šest miliona KM duga.

Kako je istraživao Tim za reviziju, kada postoje dokazi da je većina članova otišla?

Gradonačelnik Draško Stanivuković postane nervozan kada ugleda mikrofon ATV-a posvjedočio je i danas, a zbog pitanja upućenih njemu masa koju je okupio večeras vrijeđala je i zviždala novinarki naše medijske kuće. Sve zbog jednostavnog pitanja.

ATV: Kako je ovo istraživao Tim za reviziju kada postoje dokazi da je većina članova napustila tim?

“Drugi odgovor, kaže gdje su ostali članovi Tima za reviziju. Toliko sam dobar istražitelj da mogu sam sve to da istražim. Jelena Kos je tu. Diana Cvijić je tu, radi, aktivna članica i moja dobra prijateljica. Dario Sandrić, prirodno ,čovjek na godišnjem odmoru. Naša advokatica Jovana Kisin dobila dijete, na trudničkom. Sanja Bukara, sve vrijeme aktivna. Tako da je tim u punom sastavu. Je l’ vi stičete utisak da Tim radi u punom kapacitetu (obraća se okupljenima)?”, rekao je Stanivuković.

Ipak, ove tvrdnje Stanivukovića prema informacijama ATV-a nisu tačke. Da je Jelena Kos jedina članica Tima za reviziju saznaje se kroz pismo radnika Gradske uprave u kojem tvrde da su ostali članovi napustili tim kada su shvatili da su postali dio političke kampanje Draška Stanivukovića. Upravo zbog toga, izvještaja Tima nema onako često kako su pompezno najavljivani.

Kosova je, s druge strane, u Timu ostala, jer kako tvrde ogorčeni radnici, za to ima dobar razlog. Time bi, kažu, izbjegla reviziju poslova na kojima je sama radila.

Kao glavni inženjer za investicije u Gradskoj upravi je, tvrde, dva puta trebalo da bude disciplinski i krivično gonjena zbog investicija za koje je bila zadužena. Oba puta se izvukla odlaskom na višemjesečna bolovanja, stoji u pismu radnika Gradske uprave.

I tu priči nije kraj. Kosova se, tvrde, malverzacijama i novčano okoristila. Tako je početkom ove godine preuzela ključeve dvoiposobnog stana u vrijednosti od više od 200 hiljada maraka i garažnog mjesta, koje, tvrde, nikako nije mogla da otplati platom iz Gradske uprave. Prostom računicom se, pojašnjavaju, dolazi do zaključka da je Kos, čitavu platu od 1.200 KM za stan morala da štedi čak 180 mjeseci, i da pritom živi od vode i vazduha. Iako je Kosova vlasnica još jedne nekretnine koji nije prodala, i kao ni novi, nije pod hipotekom.

Zašto se ne obratite institucijama ili je cilj da se pravi predstava za javnost?

Naše pitanje bilo je logično, ali odgovor od strane Stanivukovića bio je nelogičan.

ATV: Ako je neko kriv, zašto se ne obratite nadležnim institucijama ili je cilj da se pravi predstava za javnost?

“Pitanje je upućeno što ja ovdje pravim predstavu za javnost. Moj odgovor je sljedeći. Nažalost, institucije su zakržljale, institucija u ovoj zemlji skoro da i nema, a kada ih nema narod posao uzima u svoje ruke”, kaže Stanivuković.

Stanivuković ponovo zaboravlja da je gradonačelnik Banjaluke i da on ne može obavljati posao ni policije, ni Tužilaštva. A ovakav posao narod naročito ne može uzimati u svoje ruke.

Izvor: ATV