Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto otvorili su danas u Segedinu interkonektor kojim će gas preko Srbije “Balkanskim tokom” stizati u Mađarsku i time obezbijediti energetsku sigurnost privrede i građana dvije zemlje.

Vulin je istakao da je ovo veliki i važan dan za Mađarsku i Srbiju, dodajući da je energetska nezavisnost dvije države podignuta na viši nivo, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

– Činjenica da možemo da obezbijedimo nesmetano snabdijevanje gasom našeg stanovništva i privrede, možemo da kažemo da smo i na tom planu mi suverene i uspješne zemlje – poručio je Vulin.

On je ocijenio da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban među posljednjim samostalnim liderima u cijeloj Evropi i da obojica slušaju samo svoj narod i vode računa o interesima zemlje koju predstavljaju.

Vulin je rekao da su Vučić i Orban odbili brojne pritiske i ucjene i da Srbija i Mađarska danas imaju gasovod iako su mnoge velike sile željele da ga ne bude.

– Danas smo obezbijedili energetsku nezavisnost naših zemalja. Naši lideri su uradili ono što lideri mnogo većih i moćnijih zemalja nisu. Mi smo od danas još malo spremniji, još malo sigurniji, a bićemo i mnogo razvijeniji upravo zahvaljujući ovom gasovodu i političkoj odluci da budemo suverene, stabilne zemlje koje same odlučuju o sebi – naveo je Vulin.

On je naglasio da je za Srbiju gasovod od ogromnog značaja jer je od zemlje koja je plaćala tranzit postala država koja ga naplaćuje.

– Mi smo postali zemlja koja je sigurna, koja zna da će privreda i stanovništvo uvek imati dovoljne količine gasa, ali isto tako da ćemo biti pouzdan i siguran partner u snabdijevanju Mađarske, njene privrede i stanovništva – rekao je Vulin i istakao da se odnosi dvije države nalaze na istorijskom maksimumu.

On je zahvalio Sijartu za glasno i uvjereno zastupanje stavova Srbije na forumima i međunarodnim skupovima.

Sijarto je istakao da jedna država ima mnogo obaveza prema svojim građanima, objasnivši da je jedna od osnovnih neometano snabdijevanje energentima.

– To je i pitanje njenog suvereniteta jer je izložena stranim pritiscima ukoliko nije sposobna da to riješi – ukazao je šef mađarske diplomatije.

Zahvalivši Srbiji i srpskim energetskim kompanijama što su u predviđenom roku završile svoj dio posla kako bi gas sutra ujutro mogao da potekne, Sijarto je ocijenio da je stvaranjem uslova za dopremanje gasa iz južnog pravca otvoreno novo fantastično poglavlje u odnosima Beograda i Budimpešte.

Autor: SRNA/RTRS