U Srpskoj se često čuje da institucije daju sve od sebe da posljedice ekonomske krize zbog pandemije virusa korona što uspješnije saniraju.

Dražen Vrhovac, direktor Investiciono razvojne banke (IRB) Republike Srpske, rekao je da je IRB odmah početkom pandemije, u martu prošle godine, izašao sa prvim mjerama i krenuli u podršku privredi. Njihova procjena je bila da će ova pandemija da traje i da ostavi veoma loiše tragove  na privredu u Republici Srpskoj.

„Prve mjere koje smo donijeli su bili grejs periodi i moratorijumi od tri do šest mjeseciza privredna lica, a nakon toga je Vlada donijela odluku da se to proširi i na fizička lica. Naravno, nastravili smo s tim mjerama i jedna od najbitnijih naših mjera je  snižavanje kamatnih stopa na 0,5 odsto fiskno za sve naše krediitne linije koje su još uvijek na snazi, što je umnogome omogućilo našim privrednicima dobijanje kvalitetnih i jeftinih sredstava“, rekao je Vrhovac gostujući na ATV-u.

On smatra da su sve mjere bile efikasne i konkretne, i korz razgovore sa privrednicima dobili su veoma jasnu potvrdu kako je IRB odigrala ulogu i kako je bila stvarni partner naše privrede u prevazilaženju krize.

Što se tiče mjera koje su i dalje na snazi, Vrhovac je rekao da su to kamate od 0,5 odsto.

„Uveli smo novu kreditnu liniju za otkup potraživanja za sva naša pravna lica koja imaju problem u plaćanju svojih obaveza, za jedinice lokalnih samouprava smo snizili kamatnu stopu za 0,30 odsto i njima omogućili lakše zaduživanje. Prvi smo dobili od Komisije za hartije od vrijednosti dozvolu za faktoring. Faktoring znači da se IRB pojavljuje u otkupu potraživanja, dospjelih, nenaplaćenih potraživanja za pravna lica, i na taj način omogućava plaćanje izvođaču radova, a relaksira period licu koje je trebalo da plati, omogućuje mu lakši nastavak poslovanja“, objasnio je Vrhovac.

Izvor: ATV