Senator Republike Srpke Milimir Mučibabić izjavio je Srni da je sjednica Savjeta bezbjednosti UN ohladila neke glave i pokazala da su se u posljednjih dvadesetak godina stvari u BiH promijenile, ali da ne treba likovati nad moralnim i profesionalnim šamarom koji je doživio Kristijan Šmit, već u narednom periodu intenzivno nastaviti borbu za interese Republike Srpske.

Mučibabić je naglasio da je “Inckov zakon” doveo u pitanje sve Srbe na planeti, ukinuo im pravo na mišljenje i učinio ih “potencijalnim klijentima” za primjenu tog zakona, što je bila granica preko koje Srbi nisu mogli preći, dodajući da se u međuvremenu pojavio Kristijan Šmit.

– Mogu razumjeti čovjeka koji je došao na radno mjesto, a nema rješenje da to radno mjesto njemu pripada, ali je on iskoristio perfidno igru i pokušao da za šestomjesečno obraćanje Savjetu bezbjednosti UN podari sliku koja je u stvari spisak želja Bošnjaka, misleći da će to tako proći, da je sve ostalo isto kao prije pet, deset godina, a desila se situacija da je gospodinu uskraćen mikrofon – rekao je Mučibabić.

On je naveo da je očigledno da je “Šmitov izvještaj” spremio neko drugi jer sam nije mogao znati tako maliciozne stvari koje je napisao u tom izvještaju.

– Ta stvar je propala i mi smo došli u situaciju da razmišljamo na drugi način i pitamo da li je moguće da oni koji pozivaju na dijalog, na razgovor, koji žele da riješe probleme u nečijem izvještaju budu označeni kao opasnost za mir i urušavanje državnog ustrojstva kako kažu, a oni koji pozivaju na rat i ukidanje Republike Srpske da su kršteni kao mirotvorci – upitao je Mučibabić.

Prema njegovim riječima, i taj izvještaj ilustruje da je trenutno situacija u BiH takva da za logiku u njoj nema mjesta.

– Čak su nepoželjne i investicije koje dolaze iz Srbije u BiH, odnosno Republiku Srpsku. Nepoželjno je praviti brane jer to, kako kažu, rade Srbi. Nepoželjno je praviti put jer “Srbi hoće auto-stradu Beograd-Banjaluka”. To je za njih opasnost. Dakle, nepoželjno je sve. Čak i kad “kumovska kuća” iz Istanbula pokušava da ubijedi političke elite u Sarajevu, oni kažu: “Ma neka, sačekaj, polako” i tako dalje – rekao je Mučibabić.

On je ukazao da je princip rješavanja problema koji je Republika Srpska izabrala nakon usvajanja “Inckovog zakona” i odluke o poljoprivrednom zemljištu i šumama, na najvišem evropskom nivou i demokratski, ali da njena želja za dijalogom nije prihvaćena od onih koji zagovaraju centralizovanu državu, a koji su smatrali da su Srbi dovedeni u pat-poziciju i da su dovoljno uplašeni.

– Oni su smislili da je to baš sad trenutak jer su Srbi dovoljno ocrnjeni, a da instrumentalizacija i manipulacija javnim mnjenjem i formiranje slike o Srbima kao zlim, kao izvor svih zala na Balkanu pa i u BiH, koja je pravnu verifikaciju, po njima doživjela u odlukama Haškog suda, stavlja Srbe u inferioran položaj da ne smiju da se protive i da ne smiju ništa više da traže. Međutim, ta logika, očito, nije bila dobra – rekao je Mučibabić.

On je naveo da će zapadnjaci, prije svega SAD i Englezi i dalje nastojati da ostvare svoje ciljeve i dovrše “nedovršne poslove” u BiH, ali da će to ići jako teško, naprosto stoga jer su se stvari promijenile u pozitivnom smislu za srpsku stranu.

– U ovom trenutku mislim na tako surove pravne činjenice koje su na strani Srba – rekao je Mučibabić.

On smatra da je cilj Bošnjaka i njihovih mentora sa Zapada da unitarizuju BiH u ovom trenutku teško ostvariv jer su građani Republike Srpske svjesni da lideri opozicije u Srpskoj Mirko Šarović, Mladen Ivanić i Branislav Borenović, koji su Zapadu i Bošnjacima neskriveno na usluzi, nisu opcija koja daje rezultate.

Prema njegovim riječima, građani Srpske će sigurno znati da prepoznaju kako i kuda trebaju ići dalje.

On je naglasio da treba otvoreno reći da Republika Srpska ima dovoljno razumijevanja i pomoći Moskve koja u ovom momentu sprečava prekomjerne evroatlantske pritiske i potencijalne “narandžaste” udare na Banjaluku.

– To je dovoljan okvir da među Srbima u narednom periodu i pred predstojeće izbore pobijedi nepokolebljiv trijumf nacionalno odgovornog državotvornog duha, u šta se istinski nadam i mislim da ga treba sasvim prirodno očekivati, ali je neumitna istina da mi živimo na jako trusnom području gdje prošlost nije prošla, a istorija se doživljava svakodnevno i u svakom trenutku može postati budućnost – rekao je Mučibabić.

Mučibabić je naglasio da je, stoga, oprez majka mudrosti, a djelovanje za spas i otklanjanje udara na Republiku Srpsku – imperativ prvog reda.

On je ukazao i da međunarodna zajednica svojim strašnim pritiscima na Srbiju i Republiku Srpsku ponovo otvara jedno otvoreno pitanje – srpsko nacionalno pitanje na balkanskim prostorima.

– Iskustvo u posljednjih 20-30 godina obavezuje nas da promišljamo o onome što se oko nas dešava, da ne žurimo u toj situaciji i ne donosimo neka ad hok rješenja. Valjda smo vakcinisani protiv pritisaka, a da su te vakcine djelotvorne pokazuju i ovi trenutni dani koje dijelimo – istakao je Mučibabić.

Autor: SRNA/RTRS