Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je za ATV da su predstavnici opozicije u Republici Srpskoj, na osnovu telefonskog poziva izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, omogućili političkom Sarajevu i dvojici bošnjačkih članova Predsjedništva da preglasaju Republiku Srpsku.

“Omogućili su da Sarajevo i dva bošnjačka člana Predsjedništva preglasaju, ne Milorada Dodika, nego Republiku Srpsku i srpski konstitutivni narod. To je ono što su uradili oni kada je u pitanju Eskobar i sve ovo što rade sada je samo pranje za takve postupke i za takvo ponašanje”, rekao je Kovačević, koji je i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, komentarišući izjave lidera PDP-a Branislava Borenovića i SDS-a da je Dodik s Inckom dogovorio nametanje takozvanog Zakona o negiranju genocida, odnosno da je on glavni inspirator svih priča o sukobima u BiH i dodao:

“Tek na osnovu priznanja Eskobara da ih je pozivao telefonom i da su se na osnovu toga što ih je pozivao oni ponašali onako u Narodnoj skupštini, da su razbijali jedinstvo Republike Srpske, da su ono što vidimo poslije današnjeg sastanka jeste da nastavljaju istim putem, jeste da su nastavili da na takvom mjestu i sa takvim ljudima okrivljuju Republiku Srpsku i izabrane demokratski izabrane predstavnike Republike Srpske za nekakvo izazivanje krize”.

Kovačević je ponovio da je Dodik na sastanku s Eskobarom iznio jasne stavove da Republika Srpska ne pristaje da joj neizabrani stranci bilo šta nameću i da bude ponižavana.

“Rekao je da Republika Srpska nikako nije izazvala niti je bilo kakav krivac za stanje u BiH, za probleme u BiH, za krizu u BiH, koja je evidentno permanentno stanje 26 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dakle, iznio je jasne stavove Republike Srpske i jasno naglasio koje su to stvari koje su za Republiku Srpsku neprihvatljive. Da je za Republiku Srpsku, to je nešto što je Milorad Dodik jasno rekao, apsolutno neprihvatljivo da bilo koji neizabrani stranac nameće bilo šta, pogotovo da nameće zakone koji treba da kažnjavaju i progone građane Republike Srpske i pripadnike srpskog konstitutivnog naroda u BiH”, rekao je Kovačević za ATV.

Komentarišući Borenovićevu izjavu da je Dodik s Inckom dogovorio nametnuti zakon, Kovačević je rekao da je jasno da sada Dodik pokušavaju da progone jer govori istinu, za razliku od njih koji o tome ćute.

“Nisam vidio da je bilo ko iz PDP-a ili bilo ko iz opozicije, od onog trenutka kada je to skaradno čudo koje pokušavaju nazvati zakonom Incko nametnuo, rekao nešto zbog čega bi mogao imati problema. Dok, evo mene ličnio, i Milorada Dodika i mnoge druge iz SNSD-a, kao i mnoge građane Republike Srpske koji misle isto kao mi već pokušavaju da progone i pokušavaju da nas krivično gone zbog takvih stvari, zbog toga što govorimo istinu za razliku od njih iz PDP-a i SDS-a”, rekao je Kovačević.

Komentarišući izjavu Mirka Šarovića da je Dodik glavni inicijator priča o sukobima, Kovačević je poručio da je to nemoguće na racionalan način objasniti.

“Zamislite da dođe nekakav predsjednik SDS-a i kaže da je Milorad Dodik taj koji ugrožava mir i izaziva prijetnje po mir i stabilnost u BiH. To je nešto na šta je nemoguće dati bilo kakav racionalan komentar. To je nešto što bilo ko ko ima bilo kakve patriotske osjećaje u Republici Srpskoj ne može da shvati. U istom onom trenutku dok na takav način prijete Republici Srpskoj, prijete građanima Republike Srpske. Dakle, Milorad Dodik je jasno rekao Republika Srpska niti prijeti, niti misli ikada da prijeti bilo kome bilo kakvim ratom, da Republika Srpska neće povući nijedan postupak ili potez koji može na bilo kakav način da ugrozi mir, za razliku od njih iz opozicije koji govore takve stvari. To je nešto što je potpuno sramno i potpuno skandalozno i čak je nevjerovatno da bilo ko iz Republike Srpske, ko se predstavlja kao predstavnik građana, može da govori takve stvari”, rekao je Kovačević.

Istakao je da na jednoj strani imamo Milorada Dodika koji brani stavove Republike Srpske, a na drugoj predstavnike opozicije idu i sjede sa strancima optužujući Republiku Srpsku za sve probleme u BiH.

“Na jednoj strani imamo Milorada Dodika kao srpskog Člana Predsjedništva, koji je na institucionalnom nivou primio Eskobara i jasno mu iznio stavove Republike Srpske da Republika Srpska ne prihvata da bude ponižena, da Republika Srpska ne prihvata da joj bilo kakvi neizabrani stranci nameću zakone, nameću rješenja i kažnjavaju njene građane i da Republika Srpska ne prihvata da se vodi postupak koji treba da dovede do nestanka Republike Srpske, nego da će da dovede do toga da se Republici Srpskoj vrati sve ono što joj pripada. Na drugoj strani imamo predstavnike opozicije koji idu i sjede sa strancima i govore im kako su za sve probleme krivi Republika Srpska i predstavnici Republike Srpske, predstavnici građanske volje”, zaključio je Kovačević.

Autor: SRNA/ATV