Nove zdravstvene usluge i proširenje smještajnih kapaciteta, na ovome rade u Banji Mlječanica. Nova kinezi sala, opremljen ultrazvučni kabinet, obnovljen dio u kome se obavljaju elektro terapije i laboratorija bolnice, sve to već je gotovo. A novi hidro blok, dijagnostički centar i objekat za rehabilitaciju polupokretnih i nepokretnih osoba, početkom iduće godine će biti na usluzi pacijentima.

“To će zaista biti jedna respektabilna zdravstvena ustanova, već je sad, ali mislim da ćemo stvarno imati sa čim da se pohvalimo i jedan veliki izazov za zaposlene u bolnici Mlječanica koji su i do sada ulažući svoje maksimalne napore stekli povjerenje pacijenata širom RS i regiona”, rekao je Mile Čeko, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Mlječanica je svoje usluge unaprijedila i novim aparatom za bezbolan, brz i precizan način otkrivanja promjene koštane mase. Dnevno ga koristi desetak pacijenata, uglavnom žena, a fiziozeterapeuti kažu, bio je nasušna potreba ove banje.

“Cjelokupno skeniranje tijela traje tri minute, bezbolno je i ne samo da mjeri gustinu kostiju aparat ima funkciju za potpunu procjenu rizika od preloma, određuje postotak ukupne tjelesne masnoće, indeks masne mase, indeks mase skeletnih mišića, mišićni disbalans i još mnogo drugih funkcija”, rekla je Slađana Tatić, glavni fizioterapeut.

Kvalitet Banje Mlječanica Zora prepoznaje već trinaest godina. Nakon pauze zbog pandemije, ponovo se vratila u ruke stručnjaka čiji je stalni pacijent zbog multipleskleroze.

“Bilo mi je poprilično fino i dobro sve. Sad posljednje dvije godine zbog korone nisam dolazila, tako da sam čekala do sad. Bila sam u Trapistima 21 dan, ali nije mi to nešto puno pomoglo, pa su mi preporučili ponovo banju i banjsko liječenje koje će trajati 21 dan”, rekla je Zora Ćurlić, pacijent.

Kroz bolnicu Mlječanica svake godine prođe preko tri hiljade stacionarnih pacijenata. Troškove njihove rehabilitacije, ukoliko ispunjavaju uslove, često snosi Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Izvor: ATV