Dan Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor – 17. decembar obilježava se danas skromno, s obzirom na epidemiološku situaciju i ograničena finansijska sredstva, izjavio je komandir jedinice Radovan Martić.
“Imamo redovno godišnje testiranje radnika i podjelu prigodnih promo materijala”, rekao je Martić Srni.

On je najavio da će godišnju konferenciju za novinare o rezultatima rada u ovoj godini vatrogasci najvjerovatnije organizovati u LJubiji, kako bi istovremeno promovisali tamošnje dobrovoljno vatrogasno društvo.

Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Prijedor početkom godine donijela je odluku da kao svoj dan ubuduće obilježava 17. decembar, u znak sjećanja na taj datum 1960. godine kada je doneseno rješenje o osnivanju profesionale vatrogasne jedinice.

Jedna od opcija bio je i 1. mart, datum kada je 1961. godine ta profesionalna jedinica i zvanično počela sa radom i koji je i slavljen kao dan vatrogasaca do unazad nešto više od decenije, ali se od tog datuma i tada i sada odustalo jer je bio dovođen u vezu sa praznovanjem toga datuma u Federaciji BiH.

U Prijedoru su požaru u junu 1882. godine do temelja izgorjeli školska zgrada i pravoslavna crkva, te staro gradsko jezgro i u njemu 183 dućana, 219 kuća, 56 magaza i 17 štala. Bio je to povod osnivanja prvog vatrogasnog društva godinu dana kasnije, a činili su ga zanatlije.

Vatrogasno spremište bilo je smješteno u drvenoj kući i imalo je drvenu kulu u kojoj su dežurali ljudi kojima je osnovni zadatak bio paljenje i gašenje uličnih fenjera. U slučaju požara, oni su davali znak za uzbunu, obilazeći ulice i trubeći u trubu ili rog. Požari su se gasili lančanim sistemom uz pomoć šezdesetak kanti. Prva vatrogasna pumpa stigla je iz Beča 1884. godine. Sačuvana je do danas i nalazi se na ulazu u vatrogasni dom u Prijedoru.

Prvu sirenu prijedorski vatrogasci dobili su 1933. godine. Iz 1935. godine sačuvan je zapis o obavezi dežurstva vatrogasaca za vrijeme prikazivanja ton filmova za šta su dobijali besplatnu ulaznicu i odgovarajući honorar. Godine 1940. godine u gradu na Sani otvara se prvi vatrogasni dom u tadašnjoj Vrbaskoj banovini.

Godine 1961. godine formirana je profesionalna vatrogasna jedinica sa devet vatrogasaca, novi vatogasni dom otvoren je 1970. i nadograđen i proširen o stogodišnjici osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prijedor 1983. godine, da bi 2019. dobio novo ruho.

Izvor: SRNA/kozarski