Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Prijedor organizovala je vježbu zaštite i spasavanja na vodi i pod vodom na jezeru u Tomašici. U vježbi je učestvovalo dvadesetak vatrogasaca, sa punom opremom, uz upotrebu tri čamca i drona. Usvajanjem novog Zakona o zaštiti od požara, sve vatrogasne jedinice su od 2019. godine prerasle u vatrogasno-spasilačke. Osim gašenja požara, proširen je krug djelovanja na spašavanje na vodi i pod vodom te spašavanje iz ruševina.

“Imali smo intervencija tokom posljednjih poplava 2019. godine, a prošlog mjeseca koristili smo čamce prilikom jedne potrage. Današnju vježbu smo organizovali nakon intenziviranih treninga u proteklom periodu. Željeli smo da vatrogasci primjene u praksi ono što je naučeno na teoretskoj obuci”, rekao je Radovan Martić, starješina Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor.

Martić ističe da je sedam ronilaca spremno za eventualne akcije spasavanja pod vodom i na vodi. Današnjoj vježbi prisustvovale su kolege vatrogasci iz Kozarske Dubice te predstavnici Gradske uprave Prijedor koji su potvrdili podršku prijedorskoj Teritorijalnoj vatrogasno-spasilačkoj jedinici.

Izvor: Kozarski