U zadnjih 26 godina nije bilo ovako izražena kriza

Nakon Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, o aktuelnom političkom stanju i položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini u Dnevniku HTV-a govorio je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Na pitanje kako gleda na situaciju i je li je moguće riješiti mirnim putem, Dragan Čović je za HTV rekao da u zadnjih 26 godina nije bilo ovako izražena kriza nefunkcionisanja države. Uvjeren je u rješenje mirnim putem.

– Zastoj je nastao zbog odnosa na razini tri konstitutivna naroda BiH, umiješao se visoki predstavnik na odlasku svojim odlukama, nametanjem određenih izmjena i dopuna kaznenog zakona. Ovo je najizazovnija situacija u zadnjih 26 godina, trebat će puno truda, prije svega domaćih aktera ali i ništa manja odgovornost predstavnika međunarodnih institucija koji imaju svoje posebno mjesto kroz Vijeće za implementaciju mira, instituciju visokog predstavnika i mnoge druge institucije- objasnio je.

-Bojim se, način na koji je krenuo bošnjački narod, ide se krivim putem i zato mislim da je na najbrojnijem narodu najveća odgovornost. Moramo sjesti za stol, razgovarati o tome kako unaprijediti odnose u BiH, a to je primarni zadatak najbrojnijeg naroda koji često za sebe kaže da vodi probosansku, patriotsku politiku. Ona se mora vezati za ustavno domoljublje, moramo poštivati ustav i zajednički raditi kroz institucije BiH. Tada ćemo odagnati separatizam i unitarizam- zaključio je.

Izvor: aloonline