Nova godina neće promijeiti ništa u radu institucija BiH. Srpski predstavnici se ne vraćaju u Parlamentarnu skupštinu BiH. Zakone na zajedničkom nivou jedino bi moglo da odmrzne ukidanje nametnutog Zakona o zabrani negiranja genocida. Klupe srpskih predstavnika u sali Predstavničkog doma do tada, ostaju prazne.

“Sva tri kluba iz Republike Srpske u Predstavničkom domu inače rade. U kancelarijama su, u kontaktima su sa svojim biračkim tijelom. Pripremamo materijale kao da će svaki dan sjednica. Dakle, mi radimo ali ne ulazimo u salu. Nadam se da će biti pameti u dijelu međunarodne zajednice da povuče ovo. I onda radimo u punoj funkciji u izbornoj godini”, rekao je Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg PD PS BiH.

SNSD-ovi poslanici u radu Predstavničkog doma učestvovaće samo ako se tamo nađe važna odluka za Republiku Srpsku. Za sve ostalo, poručuju da nisu marionete političkog Sarajeva.

“NIti ćemo se pojavljivati u Predstavničkom domu na način da neko može da smatra da smo mi marionete ili da misli da je Predstavnički dom bazar na kojem se možete sa neki cjenkati hajte onako ili ovako. Ne. Mi vrlo jasan stav imamo. Mi tražimo, insistiramo da se sporni nametnuti zakon povuče i onda možemo o svemu razgovarati onako kako to demokratija nalaže”, ističe Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

U ovoj godini nastavlja se i blokada u Predsjedništvu BiH. Srpski član Predsjedništva glasaće, kao i do sada, samo zato jer bi odluke mogli da usvoje druga dva člana Predsjedništva.

“SNSD se neće vratiti u institucije BiH sve dok iz pravnog prometa ne budu isključene intervencije u Krivični zakon. Nas ne interesuje način na koji će se to izvesti niti imamo prijedlog na koji način to može ići. Ali to sigurno neće značiti da ćemo mi ući u parlament i tamo odlučivati u tome dok to nestane iz pravnog prometa”, kazao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Da ovako više ne ide i da bi nešto trebalo mijenjati, jasno je i poslanicima iz HDZ-a BiH. Da baš ovako može, misle uglavnom samo bošnjački predstavnici. Da li iz inata, ili samo loše procjene više nije ni važno, jer 2022. za BIH bi mogla da bude još jedna godina tapkanja u mjestu.

Izvor: ATV