Iz Neuma i danas blagi optimizam međunarodnih pregovarača i niti riječi od domaćih političara. U pauzi razgovora o reformi Izbornog zakona BiH obratili su se direktorica za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Ajhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer, koji ništa ne obećavaju i daju vremena domaćim političarima da se dogovore.

Nakon dva dana pregovora jedini koji su se oglasili, a da pri tom ništa konkretno nisu rekli jesu Ajhrostova i Palmer. Politički subjekti su, kažu, iskazali izuzetnu konstruktivnost, ozbiljan angažmana po brojnim pitanjima, ali o kojim i ima li konkretnih pomaka? Pitanje bez odgovora!

– Tu smo da radimo zajedno s njima kako bi došli do prijedloga koji odgovara svima i predstavlja adekvatno rješenje – rekao je Palmer.

– Treba imati na umu da je ovo prvi put da u ovakvom formatu imate politiičke subjekte koji sjede zajedno i razgovaraju, potrebno im je dati vremena – dodala je Ajhorstova.

Domaći učesnici pregovora, prema preporukama međunarodnih sudionika i dalje se uzdržavaju od komentara u medijima. No, kako nezvanično saznajemo, teške teme, neslaganje SDA i HDZ-a o brojnim pitanjima i dalje su po strani i rasprava se vodila o prijedlogu EU i SAD-a s ciljem poboljšanja integriteta i transparentnosti izbornog procesa.

Za lidera HDZ-a Dragana Čovića i dalje je neprihvatljivo brisanje nacionalnog prefiksa pri izboru člana BH Predsjedništva.

Istovremeno se Bakir Izetbegović lider SDA bori i da izbjegne da u Dom naroda Federalnog parlamenta Hrvate biraju samo Hrvati, odnosno Bošnjake, Bošnjaci.

Za to vrijeme i vlast i opozicija Srpske jasno poručuju, Ustavom garantovana pozicija Republike Srpske je neupitna.

– Republika Srpska još jednom, a i SNSD odbaciju mogućnost da se član Predsjedništva bira u PS BiH na indirektan način, mislimo da smo time stavilii tačku na to pitanje i da ga ne treba niko više ni otvarati, pa ni Bakir Izetbegović i bilo ko drugi. Ono što će nas dovesti za sto jeste prijedlog u kome će se jasno vidjeti da će izbor delegacije Srba u domu naroda biti propisan transparentno i da će se birati autentični srpski predstavnici – rekao je srpski član Predsjednišva BiH Milorad Dodik.

Za Dodika je konstataciju Željka Komšiića kako su pregovori u Neumu prekrivač za njegove separatističke aktivnosti smješna, jer kaže Srpska samo brani svoj ustavni poredak u BiH. Reforma Izbornog zakona je u ćorsokaku zbog razmimoilaženja u Federaciji BiH, podsjećaju i iz PDP-a.

– Nismo ni za kakkve avanture. Srpska je neupitna izborna jedinica koja na direktan način bira svog člana Predsjedništva ima svoje institucije i predstavnike u zajedničkim institucijama. To je koliko je meni poznato stav svih stranaka iz Srpske – naveo je Borenović.

Dakle, ključ za reformu izbornog zakonodavstva nije u Srpskoj. Sasvim je jasno da centralizacija, po mjeri sarajevskke političkke elite nije po volji ni još jednom konstitutivnom narodu Hrvatima. Namjeri da Neum postane novi Dejton jasno se suprostavljaju i iz Hrvatske.

– Sarajevske unitarističke elite, Izetbegović, Džaferović, dakle, ljudi su koji rade sve da opstruišu pregovore. Јa znam što se događa. Kupuju i kradu vrijeme. To su pregovori s velikom figom u džepu – tvrdi Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.

Predstavnici stranaka iz Republike Srpske uglavnom se nisu odazvali pozivu Palmera i Ajhorstove, ali su u Neum došli lider SDA Bakir Izetbegović, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i Fahrudin Radončić iz SBB, te još nekoliko predstavnika stranaka iz Federacije BiH.

Autor: RTRS