Nebojša Vukanović dao je intervjuu za sarajevsko Oslobođenje. Na direktno pitanje da je za njega Republika Srpska država Vukanović je odgovorio :

Ja sam bio neko ko je najmanje hiljadu puta rekao da strogo poštujem Dejtonski sporazum i kada su svi u parlamentu, posebnu vlast, govorili o tome da treba napustiti institucije, ja sam govorio da je to suicidno i suludo i da mi treba da u Savjet ministara, Parlament BiH i u diplomatiju šaljemo najobrazovanije i najškolovanije i da su zajedničke institucije BiH i srpske, koliko i bošnjačke i hrvatske i svih ostalih. Ja nikada nisam tvrdio da je RS država, za razliku od Dodikovih populista, nego sam govorio da trebamo prihvatiti Dayton onakav kakav jeste i živjeti u miru, radeći na smirivanju tenzija.

Novinar ga potom optužuje da je ipak u jednom od svojih tekstova napisao da je Republika Srpska država, Vukanović traži izgovore:

Mogu ja govoriti da su institucije ove napaćene države razorene ili da su institucije u rasulu, a da sam ja rekao nekad da je RS samostalna država, možete to nekada tako protumačiti. Mislim da sam jedan od najjasnijih koji govori i nikada nisam dobijao jeftine populističke poene tvrdeći da je RS država, nego sam u proteklih deset godina uvijek tvrdio da strogo poštujem Dayton.

Autor: faktormagazin.ba/ oslobodjenje.ba , foto: faktormagazin.ba, oslobodjenje