Srpski narod se bori za prave vrijednosti, kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji istrajava u tome i to treba cijeniti, rekao je poslanik u Evropskom parlamentu Žan-Lin Lakapel i dodao da se u BiH krši Dejtonski sporazum, za šta je dijelom zaslužan i Kristijan Šmit koji nije izabran u skladu sa procedurama.

– Dejtonski sporazum se ne poštuje u BiH. Kristijan Šmit je nelegalni visoki predstavnik koji nije izabran u skladu sa procedurom, izabran je možda samo od SAD. On je doprinio da se ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum u BiH. Smatram da je on protivnik srpskog naroda, tako da apsolutno razumijem otklon prema njemu – naglasio je Lakapel u Banjaluci nakon okruglog stola “Zapadna i Јugoistočna Evropa – ljudska prava i dvostruki standardi”.

Lakapel je dodao da bi sve navedeno trebalo da podstakne razgovor u Evropskoj uniji i da se govori o nepoštovanju Dejtona.

– Želimo veliku Evropu, Evropu slobodnih naroda, Evropu slobode. Nažalost, tu Evropu danas nemamo – naglasio je Lakapel.

On je istakao da je jedan od velikih problema EU što vrši pritisak na Srbe i Srbiju da prizna samoproglašeno Kosovo kao nezavisnu državu, te da se uz to napravi otklon od saradnje sa Rusijom.

– Ne smijemo da se mijašemo u unutrašnje stvari jedne države, ali ono što treba da podržavamo jeste da svaka država ima pravo na samoopredjeljenje, suverenitet i na slobodu – naveo je Lakapel.

On je istakao da Evropa nije spremna da razgovara o problemima koji su bili dio današnje agende.

– Mi ćemo pokušati da probudimo sve one snage koje bi htjele nešto da mijenjaju. Imamo nadu da možemo to da uradimo – rekao je Lakapel.

Kao problem s kojim se suočava Francuska, ali i BiH, Lakapel je naveo radikalni islamizam.

– Evropa je nažalost slijepa kada je riječ o ovom problemu, postaje saučesnik jer postoje oni koji finansiraju radikalni islamizam. Francuska je jedna od zemalja koja je pogođena tim problemom. Potrebno je da razgovaramo i o onome što se dešava u BiH – istakao je Lakapel.

On navodi da je potrebno zajedno raditi na rješavanju ovog problema.

– Konferencija je bila prilika da se bolje razumijemo i nastavimo graditi i jačati jedno od najstarijh prijateljstava, Srba i Francuza –  zaključio je Lakapel.

U Banjaluci je održan okrugli sto o temi “Zapadna i Јugoistočna Evropa – ljudska prava i dvostruki standardi”.

Okruglom stolu prisustvovali su članovi Evropskog parlamenta, Narodne skupštine Francuske, predstavnici italijanskog Centra za političke i strategijske studije “Makijaveli” i Društva srpsko-francuskog prijateljstva, kao i savjetnici predsjednika Republike Marko Romić i Lučijano Kaluža.

Skup je organizovao Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske u saradnji sa kabinetom predsjednika Republike Srpske.

Autor: SRNA/RTRS