Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da se u okviru tog centra, uz pomoć Srbije, pravi kardiohirurgija i onkologija, jer se unazad 15 godina, bilježi oko 300 odsto više pacijenata oboljelih od malignih oboljenja.

– Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će za deset godina svaki treći stanovnik planete imati neko onkološko oboljenje – rekao je Đajić za TV Hepi.

Podsjetivši da je završen novi Klinički centar po evrpskim i svjetskim standardima, on je rekao da se pravi i garažni kompleks koji nema niko sa 2.200 garažnih mjesta, 80.000 kvadrata, sa pet spratova, toplotnim tunelom, liftovima.

– Ako hoćete da vidite koliko je država razvijena i jaka dođete pred najjaču bolnicu. Kad to pogledamo vidimo sada da su Srbija i Srpska veoma jake. Јa sam presrećan – rekao je Đajić, komentarišući jučerašnje otvaranje novog savremenog Kliničkog centra Srbije u Beogradu, poslije prve faze radova.

Govoreći o borbi protiv pandemije virusa korona, Đajić je rekao da može da čestita zdravstvenm radncima i Srbije i Republike Srpske na herojskom uspjehu.

– Što se nas tiče, mogu da budem više nego zadovoljan. Uspjeli smo da riješimo pandemiju na najbolji mogući način, svi pacijenti su imali smještaj i ljekara i sestru i sve lijekove. Tako da je to bilo na najvišem nivou – rekao je on.

Kada je riječ o saradnji kliničkih centara Banjaluke i Beograda, Đajić je izrazio zahvalnost zdravstvenim ustanovama u Srbiji i ministru zdravlja.

– Primali su u ratu sve ranjenike, nisu pitali ništa. Mi i sada šaljemo u Srbiju najteže pacijente, mnogi ljekari iz Srbije dolaze i rade u Srpskoj, svi naši ljekari dolaze u Srbiju na edukaicju, i ja sam bio na specijalizaciji. Nikada nisu gledali da li je pacijent iz Srpske ili Srbije – rekao je Đajić.

On je dodao da je posebno velika saradnja i pomoć iz Srbije od kada je Aleksandar Vučić predsjednik Srbije, da su ogromne donacije i lijekova i respiratora i sanitetskih vozila i svega što je potrebno Srpskoj.

– Išli smo u susret pandemiji, pratili šta se dešava u svijetu. Prvi u BiH smo nabavili testove. Јa prvi ušao u kovid tim sa opremom da dam primjer, obučavali na vrijeme zaposlene, snabdijevali se i lijekovima i vakcinama i respiratorima – naveo je on.

Đajić je dodao da je Klinički centar Banjaluka tokom pandemije bio možda ispred svih i bivšoj Јugoslaviji u tome da je imao nehirurške intenzivne jedinice, tako da hirurgija bila sačuvana da može da radi operacije.

Osvrnuvši se na “aferu kiseonik”, Đajić je rekao da je to bila “nepotrebna i izmišljena afera od strane gradonačelnika Banjaluke, koji je želio jeftine političke poene, ali su građani na proteklim izborima u Banjaluci pokazali šta misle o tome i da ga ne žele, nego žele obrazovane i stabilne ljude”.

On je rekao da se isti kiseonik primao i prije, kao i sada.

Autor: SRNA/RTRS