Udruženje “Žene u umjetnosti” je  povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta organizovalo program  pod nazivom “Slika, poezija, muzika”. U ovom programu učestvovali su slikari, pjesnici i srednjoškolci koji stvaraju poeziju.

U prostorijama Udruženja “Žene u umjetnosti “ izložene su slike dvije slikarke amaterke Vere Karan i Rade Momić.

Karanova priča da voli da slika prirodu. Navodi da je čest motiv njenih radova izlazak sunca.

– Nigdje mi nije bio tako lijep izlazak sunca kao u Petrovom Gaju gdje sam radila kao učiteljica. Završila sam učiteljsku školu 1972. godine, a slikanjem se bavim od ranog djetinjstva od svoje 13 godine. Unazad tri godine sam u penziji. Sve slike sam dijelila svojim prijateljicama, mojih slika ima svagdje. Radim iz čiste ljubavi i zadovoljstva – priča Karanova.

Rada Momić kaže da takođe slika od malih nogu. Navodi da je veoma kreativna i da se ideje same rađaju u njoj.

– Prije sam više radila sa uljem, a u zadnje vrijeme sa pastel kremom na papiru, pa sam onda malo gledala razmišljala kako bi neke materijale iskoristila koji su mi bili na dohvat ruke, kao što je rigips ploča pa sam pravila neke figurice i stvarala  kompoziciju – otkriva Momićeva.

Učenice prijedorske Ugostiteljsko-ekonomske škole Jovana Matijaš i Anđela Kobas pročitale su svoje pjesme o ženama, a svoje sonete predstavio je pjesnik Duško Prlina.

Predsjednica Udruženja “Žene u umjetnosti” Biljana Anđelić kaže da je večerašnji program prilagođen 8. martu.

– Naša djelatnost je da tokom godine predstavljamo amatere slikare, amatere pjesnike, djecu, omladinu, žene, jer mi smo organizovani kao Udruženje koje pruža mjesto za izraz umjetničkih težnji, želja, ciljeva bez obzira da li su akademci ili amateri – rekla je Anđelićeva.

Povodom osmog marta žene u umjetnosti ukrasile su i prostor ispred prostorija Udruženja.

Izvor: Srpskainfo