Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galiješević ocijenio je da je BiH, zbog Bošnjaka, vidljiva samo kao “mala porodična zadruga klana Izetbegović”, što se potvrdilo i kada je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković nedavno prisustvovala sastanku Savjeta ministara Organizacije za islamsku saradnju.

Galijašević ističe da je propao njen pokušaj da se u predviđeni dnevni red ubaci “čaršijska mina o hudoj bosanskoj sudbini”, “opasnom Miloradu Dodiku” i Srbima “koji vrebaju da tako važnu i bogatu zemlju zaustave u napretku i rasture”.

– Uzalud je Bisera trčala za muslimanskim liderima. Јedino što je uspjela je to da fotoaparatom uhvati trenutak rukovanja sa domaćinom, pakistanskim premijerom Imran Kanom koji nije uspio da sakrije na licu izraz gađenja prema ovoj političkoj kreaturi – naveo je Galijašević u svojoj kolumni za “Pečat”.

On ocjenjuje da Turkovićeva i pored značajnog obrazovanja, te bogatog životnog iskustva, loše radi posao za koji je plaćena.

– Ugled BiH u svijetu je na vrlo niskim granama. BiH nema mnogo prijatelja, a čak je uspjela pokvariti odnose i sa zemljama i institucijama koje su je podržavale – naveo je Galijašević.

On je ukazao da u BiH već godinama ne dolazi “A” lista diplomatskih gostiju, niti političari u BiH imaju otvorena vrata u Vašingtonu, Londonu, Rimu, Moskvi, Berlinu.

– Diplomatija BiH je spora, loša u svakom smislu i čine je ljudi sumnjivih moralnih i profesionalnih referenci, uz poneki izuzetak. Proteklih decenija BiH nije izgradila čvrste diplomatske veze u centrima moći na Zapadu, a nije uspjela na pravi način povezati se niti sa zemljama Bliskog istoka – ocijenio je Galijašević.

Možda su, kaže on, najgori primjer neuspjeha “bosanske”, pa i bošnjačke diplomatije, odnosi sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima /UAE/, s obzirom da ova moćna i bogata država, koja postaje politički i vojni faktor i na globalnom planu, u BiH nema ambasadu, niti konzulat, diplomatsku misiju, kulturni centar ili delegaciju privrede komore.

Galijašević ocjenjuje da “konfuzna i politički neotesana za diplomatu” Bisera Turković u ime zemlje koja nikome više ne predstavlja ništa bitno, nije poremetila planirani tok konferencije Organizacije za islamsku saradnju.

Na toj istorijskoj sjednici, ističe Galijašević, zemlje Organizacije za islamsku saradnju podržale su pravo naroda koji se nalaze pod kolonijalnom stranom dominacijom – okupacijom na samoopredjeljenje i traže oslobađanje svih okupiranih teritorija.

On je podsjetio da je u Rezoluciji naglašen cilj da se ojača saradnja sa međunarodnim partnerima, UN, Ruskom Federacijom i EU i jasna kritika međunarodnog terorizma uz osudu terorističkih organizacija, uz osvrt na ekonomska, kulturna, socijalna, humanitarna i naučna pitanja, uključujući islamofobiju.

– Bisera Turković ovakav razvoj situacije niti je shvatala, niti je se to ticalo, jer u Sarajevu ne žele govoriti o tim “islamskim temama”, a još manje aktivno djelovati na skupu koji Zapad tretira kao najvećeg neprijatelja islama, a Rusiju kao strateškog partnera i prijatelja sa kojim treba ojačati saradnju i na kome sankcije ili osudu Rusije za bilo šta nijedna zemlja nije ni pomenula – zaključio je Galijašević.

Autor: SRNA/RTRS