Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor potpisao je ugovore o stipendiranju sa 801 đakom i studentom. Iz budžeta grada za ovu namjenu izdvojeno je 800.000 KM.

Među 430 srednjoškolaca koji će iz budžeta grada deset mjesi da primaju po 70 maraka stipendije je i Sara Banović. Ova učenica četvrtog razreda srednje medicinske škole stipendiju je zaslužila svojim školskim uspjehom.

– Ovo je već treća godina kako primam stipendiju grada Prijedora. Dobijam je zbog uspjeha. Stipendija za mene predstavlja jedan dodatni podsticaj, i takođe predstavlja dodatni džeparac zato što olakšava nama učenicima, ali i našim roditeljima – kaže ona.

Grad će stipendirati i 371 studenta. Stipendija je veoma korisna za studentu druge godine politikologije na Fakultetu političkih nauka Velimira Batoza. Ističe da već pet godina prima gradsku stipendiju, još od srednjoškolskih dana. Budući da svaki dan putuje na predavanja u Banjaluku već zna kako će je ove godine trošiti.

– Primam stipendiju po socijalnom statusu. Ona je u iznosu od 120 KM i svakako da znači posebno za studente koji putuju svaki dan na predavnja i ispite tako da sam zahvlan gradu i gradonačelniku – poručio je Batoz.

Obrazovan čovjek je prioritet svake lokalne zajednice. U gradskoj upravi su zato ponosni što imaju priliku da sve koji su konkurisali za stipendije pomognu na ovaj način. Gradonačelnik Prijedoar Slobodan Javor podsjeća da je ovo druga godina u kojoj nijedan đak i student nije odbijen na konkursu.

– To je veoma veliko i značajno dostignuće za nas sobzirom da znamo da je godina bila teška. Kada smo gledali kako da napravimo uštede i smanjimo sredstva u budžetu grada sa ciljem da odredimo priopritete svakako jedan od prioriteta je bio ovo. Ja sam ponosan, želim da kažem da smo mi ove godine uspjeli za 801studenta i đaka obezbijediti stipendije, od toga je 430 đaka i 371 student – izjavio je Javor.

Lokalna uprava ove godine nije zaboravila perspektivne i mlade sportiste. Nijih 30 dobiće po 1.000 maraka stipendije. Iznos od 30.000 KM za ovu namjenu izdvojen je iz planiranih 800.000 KM za stipendije.

Izvor: Srpskainfo