Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Željko Mirjanić tvrdi da BiH danas nije suverena i demokratska zemlja i da ne postoji vladavina prava.

Mirjanić je pojasnio da je BiH samo prema preambuli Ustava, demokratska, suverena i nezavisna zemlja u kojoj postoji vladavina prava.

– Mi pravnici se moramo zalagati da se ta preambula poštuje. Hoćemo da živimo u demokratskoj zemlji u kojoj se poštuje vladavina prava i pravna struka – rekao je Mirjanić, pored početak konferencije “Nadležnosti Republike Srpske prema Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH” u organizaciji Studentskog saveza Pravnog fakulteta.

On je naveo da su konferenciju o Ustavu BiH i nadležnostima Republike Srpske prema Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH priredili studenti koji hoće da u tome učestvuju.

Mirjanić je istakao da se mora obezbijediti da generacije koje dolaze, prije svega, one koje će voditi zemlju, a to su pravnici, znaju koji su to problemi od stupanja na snagu Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas i da je to strašan pritisak na institucije Republike Srpske i njene predstavnike na nivou BiH da se izvrši često neustavan prenos nadležnosti kroz nedemokratske metode i bez ustavno-pravnog osnova.

– To se, naravno, opravdava pričom o ustavnoj evoluciji, a ustavna evolucija to nije – istakao je Mirjanić i pojasnio da ustavna evolucija znači da se kroz ustavne amandmane mijenja ustav saglasno volji naroda i građana jedne zemlje.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija rekao je novinarima da je ova konferencija dobar potez studenata Pravnog fakulteta, jer su to pitanja krucijalna za Republiku Srpsku i BiH i predstavljaju suštinu političkih debata i svih političkih konflikata u posljednjih nekoliko godina i više, te se nada da će donijeti i odgovore na neka pitanja.

On je naveo da je Dejtonski mirovni sporazum u osnovi temelj BiH koji se uporno pokušava izigravati od političkog Sarajeva, iako je poprilično jasan i ne ostavlja prostor za različita tumačenja.

– Dejtonski mirovni sporazum postavio je BiH kao ugovorenu državu, a kad je nešto ugovoreno tu postoje strane koje su se usaglasile o tim stavkama međunarodnog mirovnog ugovora. Јedna od tih strana je i Republika Srpska – rekao je Tegeltija.

On je naglasio da je Dejtonski mirovni sporazum danas u fazi rušenja od političkog Sarajeva i zapadnih centara moći koje podržavaju takvu vrstu centralizacije i unitarizacije BiH, koja je ustvari izigravanje Dejtona.

– Taj Dejtonski mirovni sporazum je postavio vrlo jasne odredbe i ne ostavlja puno prostora za različita tumačenja, međutim, često smo u prošlosti mogli da čujemo riječ `duh sporazuma`, a to je nešto što pravna struka ne poznaje i što se ne može razmatrati kao ozbiljna stvar – rekao je Tegeltija.

On je precizirao da je jedan od najvažnijih aneksa tog sporazuma Ustav BiH koji je definisao i nadležnosti, kako zajedničkih organa na nivou BiH, tako i entiteta, a da je “duh sporazuma” nekakva politička zamisao, koja nije sadržana u Dejtonskom sporazumu.

Tegeltija je naveo da u današnjoj situaciji, gdje je krucijalno pitanje distribucija nadležnosti unutar BiH između zajedničkih institucija i entiteta, cilj ove konferencija razmjena mišljenja iz različitih uglova i iskustava, te očekuje da će poslužiti da se u najmanju ruku razjasne neke strane Dejtonskog sporazuma koje je neko učinio spornim u političkom Sarajevu.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da ne postoji način za dvostruka tumačenja Aneksa četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustav BiH.

Kojić je istakao da je Dejtonski sporazum vrlo jasan i decidan samo što je kroz aktivnosti visokih predstavnika koji su išli na ruku bošnjačkim željama unitarizacije BiH i pod silom i prijetnjom međunarodne zajednice u potpunosti devastiran kao međunarodni sporazum.

Kao apsurdnu situaciju naveo je nametanje zakona o Sudu BiH, iako svaki pravnik, pa i student prava zna da je elementarna stvar, da bi donijeli neki zakon, mora postojati ustavni osnov, koji ne postoji u Ustavu BiH.

Kojić kaže da je slovo Dejtonskog sporazuma i Ustava vrlo jasno i jednostavno za tumačenje samo što neko drugi pokušava da izvrće ono što piše ili da silom nameće ono što ne piše da bi stvorio unitarnu BiH, odnosno u potpunosti razvlastio Republiku Srpsku.

On je dodao da su institucije Republike Srpske u potpunosti opredijeljenje za vraćanje otetih nadležnosti, što je jedan proces i ne može da se desi preko noći, kao što je proces bio otimanje nadležnosti Republike Srpske.

– U tom smislu doneseni su zaključci u Narodnoj skupštini, međutim imate Ustavni sud BiH koji bi trebalo da tumači ustavnost zakona, zakonitost podzakonskih akata, a on se pretvorio u ustavotvorca i nekog ko je donosilac, čini mi se, želje da se donese neki novi ustav. To mi iz Republike Srpske nećemo i ne dozvoljavamo – istakao je Kojić.

On je rekao da mladi ljudi, koji će biti budući nosioci značajnih funkcija u Republici Srpskoj, dosljedno slijede politike koje se sada provode.

Predstavnik Studentskog saveza Pravnog fakulteta Dejan Srdić istakao je da je tema nadležnosti Republike Srpske od vitalnog značaja i interesa za sam integritet Srpske i srpskog naroda, te da je Pravni fakultet institucija iz koje treba da krene bitna rasprava o ovoj temi.

On je rekao da se studenti prava posvećuju izučavanju pravnog sistema od početka studiranja i da se konkretno izučavajući predmet Ustavno pravo, koje je jedno od tema današnje konferencije, upoznaju o samim osnovama, što će im obogatiti znanje.

– Zaključci će nam pomoći da bolje razumijemo temu i da u budućnosti doprinesemo značaju i opstanku Republike Srpske bez obzira na sve udare koje očekuje – zaključio je Srdić.

Pokrovitelj konferenciju pod nazivom “Nadležnosti Republike Srpske prema Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH” u organizaciji Studentskog saveza Pravnog fakulteta je kabinet predsjednika Vlade Republike Srpske.

Autor: SRNA/RTRS