Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da pojedini evroparlamentarci daju sebi za pravo da se previše miješaju u unutrašnje stvari u BiH, a osnovno pitanje za njih je da li uopšte znaju gdje se BiH nalazi, kako je uređena i kako funkcioniše.

Komentarišući to što su pojedini evroparlamentarci podržali odluku o finansiranju izbora u BiH koju je nametnuo Kristijan Šmit, Vulićeva je rekla da bi kao evroparlamentarci prvo trebali da znaju da BiH nema visokog predstavnika, pa da onda nešto komentarišu.

– Njihova podrška znači samo jedno – podršku bezakonju i nelegalnom obavljanju funkcije visokog predstavnika od strane Kristijana Šmita koji je došao u BiH, a nije dobio potvrdu Savjeta bezbjednosti. On je obični turista u BiH i lovac na novac – rekla je Vulićeva.

Prema njenim riječima, Kristijan Šmit objavljuje ono što na par dana ranije najave iz SDA, a sve to mu pišu sarajevski ađutantni, izaslanici SDA.

Vulićeva je naglasila da ta podrška pojedinih evroparlamentaraca pokazuje da oni nemaju pojma o realnim problemima Srba i Hrvata u BiH, niti o borbi za očuvanje suvereniteta, Dejtona i Ustava.

– Miješaju se u sve i svašta a ne znaju ni da se hrvatskom narodu u BiH otima, bolje rečeno krade legitimni predstavnik i da se kontinuirano radi na degradiranju, omalovažavanju i istrebljenju dva konstitutivna naroda u BiH – Srba i Hrvata i stvaranju unitarne, to jeste muslimanske BiH – naglasila je Vulićeva.

Ona je poručila pojedincima iz Evropskog parlamenta da kad već vole da se u sve petljaju i kroje sudbinu ljudima u zemlji za koju ne znaju ni gdje se nalazi, prvo pročitaju Dejtonski mirovni sporazum, posjete BiH i razgovaraju sa političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda koja žive u toj i takvoj BiH.

Autor: SRNA/ATV