Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da političko Sarajevo ne vjeruje da će im Kristijan Šmit glave doći, a posljednji postupak predsjednika Vlade FBiH Nermina Nikšića upravo na to ukazuje.

– Srbi i Republika Srpska neće u ropstvo, zato tražimo eksplicitno poštovanje Opšteg okvira za mir u BiH gdje jasno stoji da imovina pripada entitetima. Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković neće ‘Šume Srpske’ dati ni po koju cijenu, a Nikšićeva odluka znači da će građani FBiH i vazduh početi plaćati”, rekla je Vulićeva za Srnu komentarišuću informaciju da je “Vlada FBiH isključila Pravobranilaštvo BiH prilikom donošenja odluka o raspolaganju državnom imovinom, odnosno šumama koje u Varešu krči britanska firma Adrijatik metals – te da je u obrazloženju odluke Nikšić naveo da je za to imao saglasnost Šmita.

Vulićeva je naglasila da je Šmit opasnost po BiH i sve njene građane, te da otimanjem imovine i politički karcinogenim djelovanjem razgrađuje BiH i svaku šansu za njeno bolje sutra.

– Ne ulazeći u to šta Federacija radi sa svojom imovinom, oni treba da objasne građanima zašto organi rade po stranim nalozima. Očito je ovo generalna proba za svu ostalu imovinu i još jedan pokazatelj koliko je Republika Srpska u pravu što štiti svoju imovinu i interese od raznih mešetara poput Šmita, Majkla Marfija i sličnih.

Vlada Federacije BiH isključila je Pravobranilaštvo BiH prilikom donošenja odluka o raspolaganju državnom imovinom, odnosno državnim šumama koje u Varešu krči britanska firma “Adrijatik metals – prenosi portal Istraga.ba, navodeći da je u obrazloženju odluke Nikšić naveo da je za to imao saglasnost Šmita.

Prema istom izvoru, ova odluka je donesena 22. decembra bez obavještavanja javnosti.

Sredinom novembra Vlada FBiH donijela je odluku kojom je, suprotno Zakonu o zabrani raspolaganja državnom imovinom, britanskoj kompaniji Adrijatik metals omogućena promjena namjene šumskog zemljišta na području Vareša.

Kompanija Adrijatik metals je, piše Istraga.ba, bez ikakvih dozvola, već isjekla određeni dio šume zbog čega je protiv odgovornih podnesena krivična prijava Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Izvor: SRNA/ATV