Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je danas da “društvo komičara amatera, poznatije kao PDP, ponovo pokušava nekakvim jeftinim i ofucanim humorom da se osvrće na ozbiljna politička zbivanja”.

Kovačević je poručio da to neće proći, jer su SNSD, /lider stranke i srpski član Predsjedništva BiH/ Milorad Dodik, /predsjedavajući Savjeta ministara/ Zoran Tegeltija i svi ljudi iz SNSD-a, veoma jasni kada je u pitanju Kristijan Šmit i njegova uloga.

– Mi tu nemamo apsolutno nikakve dileme. Ono što je jasno je da je Savjet ministara usvojio prijedlog budžeta i da je za isti takav prijedlog glasao i Dodik u Predsjedništvu BiH. Ono što se dogodilo jeste da je postojala podvala iz Ministarstva finansija u kojoj je stajala odluka Kristijana Šmita. Dodik je tražio da se to izbriše i da se vrati prvobitni tekst kakav je usvojen u Savjetu ministara – istakao je Kovačević

Kada je riječ o sredstvima za održavanje opštih izbora, Kovačević je rekao da predstavnici Republike Srpske i SNSD nikada nisu pravili bilo kakakv problem i da su otpočetka bili za to da se sredstva odmah uplate CIK-u.

– Čak smo nudili opciju da ta sredstva uplati Vlada Republike Srpske, tako da, što se nas tiče, tu nema nikakve dileme – naglasio je on.

Kovačević kaže da je s toga besmisleno optuživati SNSD da priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika, a da pri tom javnost, ne samo u Republici Srpskoj već i u cijelom svijetu, zna kakav je stav predstavnika Republike Srpske i ove stranke.

– I na sve, optužbe dolaze iz jedine partije čiji su se funkcioneri zvanično sastajali i zvanično primali Šmita u posjetu kao visokog predstavnika. Јedina dva funkcionera iz Republike Srpske koja su na taj način, zvanično, razgovarala sa Šmitom su Aleksandar Zolak iz PDP-a, direktor Agencije za lijekove BiH i Draško Stanivuković, visoki funkcioner PDP-a koji je trenutno gradonačelnik Banjaluke, tako da tu ne postoji ništa nejasno bilo kome iz Republike Srpske ko želi da vidi šta se dešava – istakao je Kovačević.

On je naveo da su iz PDP-a danas “burno reagovali i na činjenicu da je Dodik uložio zaštitu vitalnog interesa Republike Srpske u Predsjedništvu BiH na sporazum sa Velikom Britanijom”.

– Vidimo da im je hitno stigao nalog da odmah to osude i ulože određene prigovore. Moramo da kažemo da osim toga što znamo kakav je odnos Velike Britanije prema srpskom narodu i Republici Srpskoj, isto tako postoje osporavanja određenih ministarstva iz Srpske i to je nešto što će za nas uvijek biti prioritet broj jedan. Oni iz PDP i SDS-a će imati svoju priliku da glasaju u NSRS, a navikli smo da kad god je nešto bitno

Kovačević je poručio da SNSD nikada neće bježati od odgovornosti niti od toga da uvijek uradi najbolju moguću stvar za Republiku Srpsku i njene građane.

Izvor: RTRS