Lider Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac izjavio je da neko ko je kandidat za predsjednika Republike Srpske, kao što je Jelena Trivić iz PDP, treba da promoviše pravo, što nije slučaj jer se sastala sa Kristijanom Šmitom koji nije u skladu sa međunarodnim pravom imenovan za visokog predstavnika u BiH.

Banjac je rekao da ga ne čudi sastanak Trivićeve i Šmita imajući u vidu da ona dolazi iz stranke koja je veoma bliska određenim strukturama iz inostranstva.

On je dodao da je to bilo jasno još na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa sankcijama Rusiji, jer su oni koji nisu podržali odluku o protivljenju sankcijama u stvari poslali poruku građanima Srpske.

– Onaj ko je kandidat za predsjednika Republike Srpske treba da se izjasni o nekim pitanjima. Ona treba da se izjasni da li je za ili protiv uvođenja sankcija Rusiji, mora to da uradi da bi narod znao za koga glasa i kakav je plan o tom pitanju – rekao je Banjac.

Komentarišući odluku Evropskog savjeta da odobori kandidatski status Ukrajini i Moldaviji, ali ne i BiH, Banjac je rekao da je “kandidatski status Ukrajine u suštini izrugivanje prema svima”.

– Sada je više nego jasno da u tu organizaciju ne treba da težimo da idemo, jer ukoliko trebam da se odreknem dijela svoje tradicije – onoga što je moj srpski narod ili dijela običaja – onoga što baštinimo, a to su evropske vrijednosti, protiv sam ulaska u organizaciju koja se zove Evropska unija – istakao je Banjac.

On je naglasio da je BiH dio Evrope, kao što je i Francuska, Njemačka, Austrija i ostali, te da je EU organizacija sa postavljenim određenim pravilima i uslovima koji za jedne važe, a za druge ne.

– To nisu evropske vrijednosti, to je selektivna primjena prava. Uslove te organizacije utvrđuju pojedine zemlje. To su vrijednosti koje su postavile Njemačka, Austrija, Francuska i ostale zemlje i zbog toga je Velika Britanija izašla iz EU -napomenuo je Banjac.

On je zaključio da zbog toga ne treba tugovati zbog nedobijanja kandidatskog statusa, već naprotiv, jačati i biti dobar komšija.

Autor: SRNA/Srpskainfo