U Foči se pripremni radovi za izgradnju energetskog sistema Hidorelektrana na Bistrici odvijaju planiranom dinamikom.

Energetski sistem Hidroelektrane Bistrica, koji će se sastojati od tri stepenasto raspoređene elektrane, prema sadašnjim cijenama struje, prihodovaće godišnje 50 miliona evra, rečeno je danas u Foči gdje je kancelariju otvorila Kineska nacionalna aerotehnološka korporacija za međunarodni inženjering koja će graditi elektrane.

U Elektroprivredi Srpske ističu da je značaj projekta višestruk – otvaranje radnih mjesta, zaštita životne sredine, uređenje korita Bistrice i unapređenje turističke ponude.

Najznačajniji je da će Srpska biti lider proizvodnje “zelene energije” u regionu.

Direktor Elektroprivrede Luka Petrović rekao je da je u vrijeme kada je rađena studija izvodljivosti i projektna dokumentacija bilo predviđeno da tri elektrane na rijeci Bistrici godišnje donose sedam miliona evra prihoda, ali da će sa trenutnim cijenama prihod biti 50 miliona evra.

– Ako je prije njena isplativost bila 16 godina, sada se njena isplativost svela na četiri godine – istakao je Petrović.

Navode o ugrožavanju živone sredine u Elektroprivredi su nazvali spletkarenjem i insinuacijama pojedinaca koji žele blokiraju proizvodnju novog kilovat-časa u Republici Srpskoj.

Foto: SRNA

Foto: SRNA

Sistem od tri elektrane trebalo da bude završen najduže za četiri godine.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da već urađeno 10 kilometara pristupnih puteva.

– Vrijednost projekta je 103 miliona evra i plan nam je da se uz izgradnju ovog objekta pokrenu aktivnosti na uređenju vodotoka rijeke Bistrice u naselju Miljevina i eliminiše trajno rizik od poplava – rekao je Đokić.

Direktor fočanske kancelarije Kineske nacionalne aerotehnološke korporacije za međunarodni inženjering Vej Ping rekao je da je uz pristupne puteve urađeno više od 30 istražnih bušotina.

Foto: SRNA

Foto: SRNA

– Uradili smo preko 30 istražnih bušotina. Na ovoj lokaciji su urađene bušotine od preko 50 metara, da bi se ispitao teren i uslovi za izgradnju. Pokazatelji ukazuju da je teren zahtjevan, ali sve prema planu možemo da postignemo – rekao je Ping.

Iz kineske kompanije poručuju da će s odmicanjem pripremnih radova biti otvoreno više od 200 radnih mjesta za domaću radnu snagu. Posao je dobio i trideset trogodišnji Fočak Branko Perović.

– Uslovi rada su na visokom nivou, saradnja sa kolegama je odlična. Porodičan sam čovjek, imam ženu i malo dijete i ovaj posao mi mnogo znači. Nadam se da je ovo samo početak mog radnog odnosa sa kineskom kompanijom i da nas u budućnosti očekuje još projekata u BiH, a možda i u drugim zemljama – rekao je Perović.

Hidroelektane se grade u donjem toku rijeke Bistrice, uz magistralni put Foča-Sarajevo, a svaka će se sastojati od brane, dovodnog tunela, cjevovoda i mašinske zgrade.

Investitori su preduzeće Hidroelektrane Bistrica i preduzeće Hidroelektrane na Drini, koje je većinski vlasnik, te Elektroprivreda Republike Srpske.

Autor: RTRS