Aronija je jedno vrijeme bila veoma popularna među ovdašnjim uzgajivačima, međutim, nakon početnog zaleta, mnogi su odustali, vidjevši da nema brze zarade i da ova biljka iziskuje dosta truda i ulaganja. Svjesni su toga i na plantažama “Jakupović”, gdje se ozbiljno bave proizvodnjom aronije, čija su zdravstvena svojstva nadaleko cijenjena. Sokovi, džemovi, čajevi pa čak i rakija – sve to od aronije i crne ribizle prave na ovoj porodičnoj plantaži. Njihovi proizvodi traženi su po cijeloj Bosni i Hercegovini pa nerijetko neke od njih, poput čaja od lista crne ribizle, koji je dobar u liječenju artritisa i kostobolje, isporučuju brzom poštom do kupaca. Glava porodice, Sead Jakupović, kaže da su počeli prije šest godina, a sada imaju dvije parcele aronije i jednu crne ribizle, čiji su sokovi takođe veoma ukusni i zdravi.

“Ukupno imamo oko dva hektara plantaža crne ribizle i aronije. Svake godine rod je sve veći. Sad smo ušli u proces sertificiranja za organsku proizvodnju aronije. U skladu s tim pravilnicima se i ponašamo”, kategoričan je Jakupović.

Na ovoj plantaži nemaju problema sa sezonskim radnicima. Dok mnogi bezuspješno traže berače, koji ni uz dobre uslove nisu voljni da zasuču rukave, Jakupovići uvijek mogu računati na šest sigurnih radnika. Obezbjeđuju im pristojnu dnevnicu, prevoz, topli obrok i korektan odnos, zbog čega im se neki vraćaju i narednih sezona. Naša ekipa je u zasadima aronije zatekla gimnazijalku Tiliju Babić koja je, kako kaže, iskoristila dio raspusta da zaradi džeparac i razvije radne navike.

“Došla sam na nagovor drugarice, koja je lani sezonski radila na ovoj plantaži i ima samo pozitivna iskustva. Nije mi naporno, zabavljamo se i družimo, a i zaradim za džeparac. Mislim da bi i drugi moji vršnjaci trebalo da odvoje bar desetak dana raspusta i iskoriste to vrijeme za sticanje nekog novog iskustva”, rekla je Tilija.

Jakupovići se trude da kvalitetom svojih proizvoda zadovolje kupce, a polako se spremaju za osvajanje tržišta. Na vrijeme su shvatili da je ovo ozbiljan posao i cijela porodica mu se posvetila: pored Seada i supruge, i njihovi sinovi, snahe i  unučad.

“Za ovaj vid proizvodnje treba biti uporan i ne odustajati. Imam podršku cijele familije, a i Gradske uprave Prijedor.  Trudimo se da opravdamo povjerenje lokalne zajednice i ko god da nam pomogne, dokazaćemo mu da smo ta sredstva uložili kvalitetno”, rekao je Sead Jakupović.

Zahvaljujući sredstvima federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, i uz vlastito učešće, Jakupovići su na porodičnom imanju započeli izgradnju objekta u kojem će skladištiti rod i praviti prerađevine od aronije i crne ribizle. Nabaviće i vlastitu komoru za duboko zamrzavanje, zbog koje su dosad morali da svoje proizvode voze u susjedni Sanski Most.

Izvor: kozarski