Otvaranje kardiohirurgije je najveći uspjeh kako zdravstvenog sistema tako i rukovodstva Republike Srpske, rekao je generalni direktor Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske, Vlado Đajić u emisiji Dnevnik plus.

Đajić je naveo da je kardiohirurgija na najvišem svjetskom nivou te da je oprema najsavremenija na svijetu.

Preko 800 stanovnika Republike Srpske godišnje je odlazilo u neke druge države i centre kako bi se operisali, te im je to kako kaže Đajić, bilo veoma komplikovano.

– Iako je Fond Republike Srpske snosio troškove liječenja, pacijentima je bilo veoma teško da se organizuju da odu u te centre, a onda je i njihovim porodicama je takođe bilo teško da idu u posjetu tom pacijentu i da brinu o njemu – naveo je Đajić.

Klinika za kardiohirurgiju smještena je u objektu “Јužno krilo” na prvom spratu i prostire se na površini od oko 1.500 metara kvadratnih.

Odjeljenje se sastoji od četiri operacione sale, te svih potrebnih pratećih ambulanti i prostora za pripremu i oporavak pacijenata, operacione sale su modularne, izrađene i opremljene prema svjetskim standardima. Intenzivna njega ima 10, a odjeljenje 13 kreveta.

Svečano otvaranje Kardiohirurgije biće održano sutra u 12 časova.

Autor: RTRS