epa10371398 People pay respect to former Serbian soccer player and coach, Sinisa Mihajlovic, at a funeral home at the Capitoline Hill (Campidoglio) in Rome, Italy, 18 December 2022. Sinisa Mihajlovic has died at the age of 53 on 16 December 2022. EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Sveti Nikola nikad nije bio tužniji praznik. Na Nikoljdan je sahrana Siniše Mihajlovića u Rimu, vječni grad ispratiće velikana u vječnost.

oznato je da Mihajlovići slave Svetog Nikolu, a suvišno je i spominjati da je dan najveće karijerne slave Siniša dostigao na stadionu Sveti Nikola u Bariju.

Bazilika svete Marije Anđela i Mučenika biće odredište porodice, prijatelja, legendi fudbala i poštovalaca i služba će početi u 11.00, po broju na dresu koji svi dobro pamtimo kad je Miha u pitanju.

U avionu smo zatekli još u nedelju Zorana Batu Mirkovića i Gordana Petrića, očekuju se delegacije Crvene zvezde, Fudbalskog saveza Srbije, najavljen je i dolazak patrijarha Porfirija. Poslije oproštaja u bazilici, sahrana će se održati na jednom poznatom rimskom groblju.

Podrazumeva se i dolazak brojnih italijanskih legendi i predstavnika najvećih klubova, naročito onih za koje je Mihajlović igrao ili ih i vodio kao trener.

Puno ime bazilike je “Basilica di Santa Maria degli Angeli e dei Martiri” a posvećena je Svetoj Mariji i poznatim i nepoznatim anđelima i mučenicima.

Crkva je sagrađena unutar antičke rimske strukture Dioklecijanovih kupatila. Ovo je razlog iz kog crkva nema tipičnu fasadu. Godine 1561 projekat građevine je poveren čuvenom umetniku i arhitekti Mikelanđelu koji je te iste godine napunio 86 godina. Na ovom projektu je radio do svoje smrti koja je usledila 1564. godine i nije dočekao završetak radova. Baziliku je završio njegov učenik, koji je u određenoj mjeri izmjenio izvorni dizajn. Dodatne promene su nastajale tokom vremena ali je još uvijek moguće videti originalne dijelove Mikelanđelovog rada.

Bazilika Svete Marije anđela i mučenika je bila zvanična crkva (za zvanične ceremonije) tokom vladavine Kraljevine Italije, dok se ona danas koristi za sahrane uglednih građana i vojnika koji su poginuli na borbi.

Izvor: Srpskainfo