U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba akademskog slikara Borisa Eremića pod nazivom “Razgovori sa đedom”.

Riječ je o desetak slika velikog formata na kojima je autor radio više godina.
” Istraživao sam meni važne momente u umjetnosti, kao što je dijalog.. Razgovar sa svim đedovima koji su mi važni. Od praistorijske skulpture i slike, afričke maske, srpskog srednjevjekovnog slikarstva, savremenih umjetnika koji su mi bliski. A suštinski je razgovor koji sam vodio sa samim sobom”,izjavio je Eremić.

On je dodao da publici prepušta da sama uspostavi dijalog sa izloženim slikama i u kojima svako možda može da pronađe nekog svog đeda i nekog đeda u sebi.
O umjetniku i njegovom djelu govorio je profesor Aleksandar Grandić koji je rekao da , kada se u Prijedoru govori o likovnoj umjetnosti, postoji jedna velika odgovornost.
” Prijedor nije mala sredina nego likovni megapolis i možete biti ponosni što imate ovakvog sugrađanina jer ljudi poput Eremića opredmećuju ovo vrijeme”, istakao je Grandić.
On je istakao da je univerzalnost njegovog likovnog jezika apsolutna kojim uspijeva da sintetiše , sažme i pojednostavi najkomplikovanije opservacije iz prošlosti i naše istorije.
” Obraćanje đedu je njegova spona obraćanja precima i tu ćete naći glave kozaračkih mučenika, tu ćete naći glave svih nas i glave svemira i kosmosa kao uređenog jedinstvenog prostora, a u njegovoj jedinstvenoj tehnici odnosa sa bojom i mnogo svjetlosti”, rekao je Grandić.
Direktor Muzeja Kozare Dragana Žujić izrazila je zadovoljstvo što je Eremić nakon više od deset godina svoju samostalnu izložbu organizovao u ovoj ustanovi.
Boris Eremić je diplomirao 2008. na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Imao je do sada 7 samostalnih i preko 1oo kolektivnih izložbi , a djela mu se nalaze u kolekcijama širom svijeta .Učesnik je više od 30 likovnih kolonija u zemlji i svijetu. Učestvovao je u scenografiji za holivudski, biografski film o Nini Simon. Posljednjih 10 godina koordinator je međunarodnog projekta “Prijedor grad murala”. U okviru pedagoškog rada vodi i školu slikanja iz koje je kasnije nastalo preko 30 diplomiranih slikara, grafičara, arhitekata i dizajnera. Eremić je bio dugogodišnji predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Prijedor, a nedavno je izabran za vršioca dužnosti direktora Galerije ” Sreten Stojanović”.

Izvor: prijedorgrad