U Prijedoru će sutra biti služen pomen i položeni vijenci kod spomen-ploče povodom obilježavanja 31 godine od ubistva dvadesetogodišnjeg policajca Radenka Đape iz Gornjeg Jelovca, prve žrtve proteklog rata u Prijedoru, a počinioci ovog zločina još nisu otkriveni. Radenko Đapa ubijen je u noći između 30. aprila i 1. maja 1992. godine prilikom izlaska iz autobusa kada je krenuo na posao.

Potpredsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Slaviša Knjeginjić kaže da niko nije procesuiran za mučko i podmuklo ubistvo ovog mladog policajca na dužnosti.

Knjeginjić smatra da je ovaj događaj jedan od tri u maju koja su u Prijedoru obilježila period 1992. godine pred početak rata.

“Drugi događaj je ubistvo dva pripadnika JNA pod Hambarinama 22. maja. Bili su dočekani u civilnom autu na punktu, išli su kući, a pored njih još četvorica su ranjena”, rekao je Knjeginjić Srni.

On je dodao da je sve to kulminiralo napadom na grad Prijedor 30. maja i svim kasnijim događajima koji su se dešavali u ovom gradu.

Pomen u znak sjećanja na mladog Prijedorčanina Radenka Đapu biće služen sutra u 10.00 časova ispred spomen-ploče na Urijama u Kozarskoj ulici.

Izvor: SRNA/kozarski