” U borbi rođene” naziv je dokumentarne izložbe koja je danas otvorena na gradskom šetalištu.

Izložba je svjedočanstvo o hrabrosti znanih i neznanih žena sa Kozare, učesnica Narodnooslobodilačke borbe. Autori izložbe su Vedrana Adamović, muzejski savjetnik u Muzeju Kozare i Marina Ljubičić Bogunović viši kustos Memorijalnog muzeja na Mrakovici.
Adamovićeva je izjavila novinarima da su žene dale ogroman doprinos u NOB-u, a to se posebno odnosi na period od jeseni 1942. i proljeće 1943. nakon velike ofanzive kada je, bilo ogromno stradanje, kad muškarci apsolutno nisu mogli da daju svoj puni doprinos na nekim poljima, kada žene tu uzimaju veliki dio obaveza.

Viši kustos u Nacionalnom parku Kozara Marina LJubičić Bogunović rekla je da istorija nekog prostora ne smije biti zanemarena i da treba biti dio kulturne i turističke ponude, te da su muzeji napravili veoma hrabar iskorak ovom izložbom jer, osim vođenja računa o zbirkama koje su im povjerene, edukativna uloga ne mora da se odvija unutar ustanova nego može da iskorači prema posjetiocima kao što je urađeno danas.
“Kada govorimo o Kozari, glavna asocijacija je ta velika ofanziva 1942. godine i to veliko, ogromno stradanje djece. Uz stradanje djece, naravno, neizostavna je sudbina i tuga koja je pratila njihove majke. Te kozaračke majke nekako su uvijek bile zbog tog velikog stradanja obilježene kao žene koje su paćenice, jedne tužne žene. Međutim, mi smo zaključile da su one bile izuzetno jake žene i da ne smijemo da ih pamtimo kao žrtve i kao mučenice, jer su one uspjele izdići se iznad tog najtežeg bola koji može da zadesi roditelje. One su normalne žene koje su u vanrednoj situaciji pokazale izvanrednu snagu”, naglasila je LJubičić Bogunović.
Direktorica Muzeja Kozare Dragana Mamić rekla je da je izložba dio publikacije čijem će predstavljanju građani imati priliku prisustvovati na ljeto u Muzeju Kozare.
“Ovom izložbom mi smo dali jedan doprinos Danu grada Prijedora i mislim da je ovakav vid izlaska iz muzeja jedan fantastičan vid predstavljanja onoga što se radi u Muzeju Kozare”, navela je Mamićeva.
Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević čestitao je u ime Gradske uprave autorkama “što su se usudile da pišu o jednoj važnoj temi”.
“To je tema o kojoj se puno pričalo, a skoro ništa nije bilo zapisano. Ovim njihovim djelom ostaje zapisano za sva vremena i neće nikad biti zaboravljeno”, rekao je Kovačević.
Izložbu su podržali i grad Prijedor , Nacionalni park Kozara i Turistička organizacija grada Prijedora.

Izvor: prijedorgrad