U okviru svečanosti povodom Dana grada, večeras je u gradskoj čitaonici u Prijedoru organizovana svečanost podjele nagrada za najbolje literarne radove za tri osnovca i tri srednjoškolca na teme ” Moj voljeni grad” i ” Prijedor u srcu”.

Direktor Biblioteke Gordana Vila izjavila je da je po prvi put jedan ovakav konkurs organizovan sa Gradskom upravom te da je odziv bio dobar budući da je pristiglo 25 radova i da su pobjednike odlučile nijanse.
” Tročlana komisija odlučila je da nagrađeni radovi zadovoljavaju estetske i književne standarde i , prije svega, promovišu ljubav prema svom rodnom gradu”, rekla je Vila.
Nagrade je uručila Danijela Dodoš , šef kabineta gradonačelnika koja je istakla da je ovo jedna lijepa poruka u okviru obilježavanja Dana grada i za koju vjeruje da će postati tradicija u okviru šestaestomajskih svečanosti.
” Poruka je da mladi imaju budućnost u svom gradu , da treba da vole svoj grad i da se nakon školovanja opet vrate ovdje jer trebaju da shvate da je Prijedor njihova najbolja kuća, ” rekla je Dodoševa.
Za sve nagrađene grad Prijedor je obezbijedio novčane nagrade, a biblioteka knjige i društvene igre.
Učenik trećeg razreda Gimnazije ” Sveti Sava” Ema Zvicer izjavila je da je napisala pjesmu o svom voljenom gradu.
” Pjesma je napisana iz srca i o svemu onome što Prijedor čini lijepim i što ga krasi. Pjesme pišem od djetinjstva i ova nagrada mi je zapravo vjetar u leđa da nastavim sa pisanjem, pogotovo poezije”, izjavila je Zvicerova.
Kod srednjoškolaca drugu nagradu je osvojio Dejan Stanojević, učenik drugog razreda Elektrotehničke škole , a treću Nikolina Dragić , učenica trećeg razreda Gimnazije ” Sveti Sava”.
U kategoriji osnovnih škola nagrađene su Marija Despot učenica 6.razreda OŠ ” Desanka Maksimović”, Tamara Bilbija učenica 8.razreda OŠ” Dositej Obradović” i Helena Karan učenica 8.razread OŠ “Petar Kočić”.
” Najviše sam pisala o svim ljepotama koje svakodnevno susrećem u gradu, o tome kako izgleda u proljeće i pripremanje grada za rođendan. Mnogo volim da pišem i ova nagrada mi veoma znači”, izjavila je Despotova.

Izvor: prijedorgrad