Povodom 2. aprila, Dana dječije knjige i rođenja Hansa Kristijana Andersena, Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” Prijedor organizovala je za najmlađe Prijedorčane druženje sa Urošem Petrovićem, književnikom za djecu i mlade iz Beograda.

Riječ je o autoru brojnih savremenih djela za djecu i mlade koji se pisanjem bavi dvadesetak godina i koji je nedavno objavio 21.knjigu, a osim u Srbiji njegove knjige su objavljivane i u Sloveniji, Italiji, Grčkoj, Rumuniji, Češkoj , Sjevernoj Makedoniji.
“Pišem za decu, ali pišem i romane koje čitaju odrasli i trudim se da na taj način nadahnem nekoga na razmišljanje, na nove ideje, na kreativnost tako da najviše volim da radim sa decom”, izjavio je Petrović novinarima u Prijedoru.
On je dodao da radi sa djecom predškolskog uzrasta pa do menadžera velikih kompanija, ali da mu je cilj uvijek isti da nadahne nekoga da smisli nešto novo što do sada nije postojalo.

” Večeras je ovo bila avantura mozga, dakle interaktivna radionica gde smo razmenjivali ideje, smišljali nove stvari, rešavali zagonetke i zagonetna pitanja i mozgalice”, rekao je Petrović i dodao da godišnje ima preko dvije stotine susreta sa djecom.
On je istakao i da su ti susreti večita inspiracija i uvijek nova nagrada kojima sebi potvrđuje da je izabrao najljepše zanimanje na svijetu.
” Svako dijete je u tom najmlađem uzrastu genije, pun duha, mašte , hrabrosti i ono što smatram svojom misijom jeste da što više njih odraste i zadrži to i kad stekne obrazovanje, znanje i iskustvo. Razočaravajuće je to što gledam svakog dana koliko je ljudi prestalo da se igra, koliko su preozbiljno počeli da shvataju sebe i svet oko sebe i to je veliki problem čime god da se bavite”, rekao je Petrović dodajući da je njegov poruka da čovjek nikad ne treba da prestane da se igra jer tako ima mnogo manje životne radosti , a ona je smisao svega.
Direktor Biblioteke Gordana Vila izjavila je da je ovo bila sigurno jedna od najposjećenijih promocija knjiga za djecu i mlade u ovoj ustanovi pogotovo ako se zna da su djela Uroša Petrovića i dio obavezne lektire u Republici Srpskoj.
” Nama je velika čast što je danas , nakon posjete vrtiću, posjetio i našu ustanovu, a njegovo gostovanje je uvijek posebno za mlade čitaoce jer je zabavno uz mozgalice i djeca moraju da razmiljšaju što im se veoma sviđa”, izjavila je Vila novinarima.
Ona je dodala i da je povodom Dana dječije knjige u odjeljenju za djecu prijedorske biblioteke upisano preko stotinu učenika. Vila je pozvala i zavičajne pisce da se prijave na konkurs koji je otvoren do 20.maja , kao i učenike osnovnih i srsednjih škola da se prijave na konkurs za najbolje učeničke literarne radove povodom Dana grada 16.maja , a a koji je otvoren do 24. aprila.

Izvor: prijedorgrad