epa10688596 Police officers outside of the Wilkie D. Ferguson United States Courthouse where former President Donald Trump is scheduled to surrender today federal authorities in Miami, Florida, USA, 13 June 2023. Trump is facing multiple federal charges stemming from an US Justice Department investigation lead by Special Counsel Jack Smith related to Trump’s alleged mishandling of classified national security documents. EPA-EFE/JUSTIN LANE

Sead Dukić je posljednje 24 godine živio miran život sa suprugom i kćerkom, smješten u maloj kući u Tenesiju. Ali ranije ovog mjeseca, imigracioni policajci su upali u njegovu kuću tvrdeći da njegovo rođeno prezime nije Dukić, već Miljković.

U optužnici i nalogu za pretres koji je otpečaćen prošle sedmice stoji da se nalazi na Interpolovoj crvenoj listi i da ga traže vlasti u Bosni i Hercegovini zbog počinjenja ratnih zločina tokom rata u BiH.

Biometrijski markeri

Iako je možda mogao da promijeni ime, nije mogao da promijeni ni lice ni otiske prstiju. Njegovi biometrijski markeri pomogli su u potvrđivanju njegovog pravog identiteta. Korišćen je softver za prepoznavanje lica i otisak prsta kako bi uporedio američke podatke za Dukića sa bosanskohercegovačkim dosijeima za Miljkovića.

Sada se suočava s optužbom da je dao lažne izjave prilikom podnošenja zahtjeva za američki pasoš. Nejasno je da li će se i njemu suditi za ratne zločine. Branilac optuženog nije dao komentar u vrijeme objavljivanja. Interpol nije odgovorio na zahtjev za komentar.

U zahtjevu za pretres njegovog doma u Ist Ridžu, tvrđeno je da je on ranije dva puta pokušao podnijeti zahtjev za ulazak u SAD tokom 1990-ih pod imenom Miljković, a treći put je pokušao 1999. godine koristeći prezime Dukić. Posljednji je bio uspješan i od tada Dukić prolazi ispod radara vlasti.

U prijavi nije navedeno zašto je uhapšen

Malo toga se može pronaći u istoriji zanimanja ili bilo kakvim profilima na društvenim mrežama za optuženog. Ni u krivičnoj prijavi ni u naredbi za pretres ovog slučaja nije navedeno kako je i zašto je identifikovan kao osumnjičeni.

Posljednjih mjeseci razne agencije vrše nadzor nad njegovom kućom, sa službenicima na zemlji i avijacijom Carinske i granične zaštite koja posmatra s neba. Na ulici je postavljena i stubna kamera, pošto su agenti posmatrali osumnjičenog kako se vozi do i iz kuće.

Zaplijenjeno “strano vojno odijelo”

Kada su Istrage Državne sigurnosti izvršile raciju u kući, zaplijenile su, između ostalog, “strano vojno odijelo”, srpsku zastavu i plan leta za Zagreb, prema dokumentu o izvršenju naloga za pretres, prenosi Avaz.

Na suđenju Sakibu Dautoviću pred Kantonalnim sudom u Bihaću za zločine u Velikoj Kladuši 2012. godine svjedok Enver Hrnčić, bivši pripadnik Jedinice za obezbjeđenje objekata i ličnosti APZB, rekao je da je znao neke od zarobljenika, te je od poznanika čuo da ih je tukao Sead Miljković.

Izvor: Srpskainfo