Komunalci su većini asocijacija na radnike koji odvoze otpad i uređuju zelene površine. Međutim, zaposleni u preduzeću „Komunalne usluge“ bave se i drugim poslovima poput građevinskih radova, punjenjem bazena, održavanjem grobnih mjesta i nadgrobnih spomenika. 0 novim uslugama, razgovarali smo sa direktorom Daliborom Grabežom

Koje su to novine u preduzeću “Komunalne usluge”?

U proteklom periodu formirali smo tim kvalitetnih građevinskih majstora sa adekvatnom opremom i time proširili djelatnost poslovanja preduzeća na izvođenje građevinskih radova, u prvom redu rekonstrukcije i adaptacije krovnih konstrukcija stambeno-poslovnih objekata, ali isto tako i na izvođenje manjih građevinskih radova. Pored toga, vršimo i usluge dovoza vode za punjenje bazena na području grada, kao i poslove uređenja i održavanja zelenih površina za treća lica. Na gradskim grobljima, kojima upravlja naše preduzeće, ponudili smo nove usluge u vidu održavanja grobnih mjesta, pranja i održavanja nadgrobnih spomenika, kao i postavljanje temelja i stopa za nadgrobne spomenike. Tu je i niz drugih usluga o kojima se građani mogu informisati svaki radni dan u Upravi groblja na Pašincu.

U ljetnom periodu naročito je važan redovan odvoz smeća. Da li su uvedene dodatne smjene zbog gomilanja otpada?

Sagledavajući situaciju s kojom smo suočeni u pogledu količine otpada koji se svakodnevno odvozi sa užeg područja grada, kao i činjenice da u narednom periodu očekujemo dolazak na odmor naših sugrađana koji se nalaze na radu u inostranstvu, te turista koji posjećuju Prijedor u ljetnom periodu, počeli smo sa odvozom komunalnog otpada u dvije smjene. Na ovaj korak smo se odlučili zbog primjetnog povećanja količine otpada, zbog bolje organizovanosti i pokrivenosti svih lokacija na području grada. Prikupljanje i odvoz otpada će se vršiti u dvije smjene, a u pojedinim dijelovima grada vršićemo pražnjenje kontejnera i do tri puta dnevno, svakim radnim danom, subotom i nedeljom.

Bilo je problema sa kabastim otpadom. Građani ga pod okriljem noći odlažu pored kontejnera, da ne bi plaćali uslugu odvoza. Kako nesavjesnim pojedincima stati u kraj?

– Postojećim aktima na nivou grada Prijedora koji regulišu, između ostalog, i odvoz kabastog otpada koji nastaje u domaćinstvima i poslovnim objektima, predviđeno je da se građani obrate našem preduzeću kako bi se organizovalo preuzimanje otpada, utovar i odvoz na deponiju. Važećim cjenovnikom odvoza otpada, predviđeno je da se komunalnom preduzeću plaća odgovarajuća naknada za odvoz tog otpada. U najvećem broju slučajeva, građani pod okriljem noći ostavljaju svoj kabasti otpad pored najbližih kontejnerskih ostrva kako bi izbjegli plaćanje. U Preduzeću imamo zaposlene radnike i radnu mašinu, kamion putar, koji svakodnevno izlazi na teren, sakuplja i odvozi kabasti otpad na deponiju. Smatram da je neophodno veće angažovanje pripadnika komunalne policije na terenu, posebno u kasnim noćnim satima, na dijelovima gradskog područja koja su identifikovana kao najčešća mjesta na kojima građani odlažu kabasti otpad.

Česti su apeli nadležnih prema građanima koji stvaraju divlje deponije. Da li je to i dalje izražen problem?

Problem stvaranja divljih deponija od strane nesavjesnih građana, nažalost, nije rijetka pojava u našem gradu. Naravno, ovaj problem postoji i u drugim sredinama. Niz je problema koji proizilaze iz divljih deponija, a njihovo uklanjanje zahtijeva dodatna finansijska sredstva koja padaju na teret budžeta grada Prijedora. Smatram da je neophodna veća saradnja svih nadležnih institucija u našoj lokalnoj zajednici s ciljem provođenja edukativnih kampanja kojima ćemo ukazati na štetnosti stvaranja divljih deponija, a saradnja ovih organa sa savjetima mjesnih zajednica i građanima, može dovesti do identifikovanja nesavjesnih građana i njihovog sanke ion isanja.

Hoće li biti poskupljenja komunalnih usluga?

U proteklom periodu, analizirali smo postojeći cjenovnik usluga odvoza otpada, utvrdili određene nedostatke koji se ogledaju u tome da u postojećem cjenovniku nije izvršeno pravilno razvrstavanje korisnika usluga u skladu sa klasifikacijom djelatnosti u RS. Pored ovog nedostatka, analizirajući cijene roba i usluga na tržištu, a imajući u vidu da je u proteklom periodu došlo do rasta cijena roba i usluga koje preduzeće koristi u svom redovnom poslovanju, formirali smo radnu grupu unutar Preduzeća, koja je imala zadatak da izradi prijedlog novog cjenovnika usluga odvoza otpada i utvrdi prijedloge novih cijena po kategorijama korisnika. Prijedlog je upućen prema Gradskoj upravi i očekujemo da se u narednom periodu održe radni sastanci na kojima bi se analizirao naš prijedlog, koji bi, ukoliko dobije podršku na radnim tijelima, bio upućen u dalju proceduru prema Skupštini grada Prijedora, koja je nadležna za njegovo usvajanje.

Kakva je usklađenost s aktima koji regulišu ovu oblast?

– Postojeći dokumenti koji regulišu oblast prikupljanja, odvoza i deponovanja otpada u gradu Prijedoru, doneseni su još 2009. godine od strane lokalne Skupštine. U međuvremenu, usvojen je novi Zakon o komunalnim djelatnostima RS, a potom njegove izmjene i dopune. U ovom periodu mijenjali su se i drugi propisi koji regulišu oblast upravljanja otpadom, (tu posebno ističem adekvatno zbrinjavanje otpada), kao i propisi iz oblasti zaštite životne sredine. Pošto smo identifikovali ovaj problem u vidu neusklađenosti Zakona i akta na nivou lokalne zajednice, obratili smo se Gradskoj upravi u cilju formiranja radne grupe koja bi pristupila izradi novog dokumenta. Radna grupa formirana od predstavnika ovog preduzeća i Gradske uprave i predstavnika Udruženja za zaštitu potrošača grada Prijedora, u proteklom periodu aktivno je radila na izradi Odluke o načinu vršenja javne komunalne usluge prikupljanja, odvoza i deponovanja komunalnog otpada na području grada Prijedora. Dokument je upućen na Konkurencijski savjet BiH, u cilju dobijanja mišljenja. Ukoliko dobijemo pozitivno mišljenje, Odluka će biti upućena prema Skupštini grada Prijedora na usvajanje.

Kojim voznim parkom raspolažete i ima li zanavljanja vozila?

U proteklom periodu izvršli smo nabavku određenog broja radnih mašina koje su nam bile neophodne za redovno i kvalitetno izvršavanje povjerenih nam poslova. Kupili smo multifunkcionalnu radnu mašinu AVANT koja je angažovana, u prvom redu, na košenju i održavanju zelenih površina u gradu, a svakako je upotrebljiva i u određenim građevinskim radovima i zimskoj službi prilikom čišćenja i održavanja puteva, trotoara i ulica u užem dijelu grada. Pored ove mašine, nabavili smo dva polovna kamiona za odvoz komunalnog otpada, mašinu za čišćenje i održavanje parkovskih staza, kamion putar i nekoliko manjih radnih mašina poput kosilica, trimera i si. Višegodišnji problem u Preduzeću predstavlja dotrajala čistilica koja služi za održavanje čistoće ulica, trotara i trgova. Česti kvarovi i nemogućnost pronalaska rezervnih dijelova, doveli su nas u situaciju da smo morali iznaći neophodna sredstva za nabavku nove savremene čistilice koja će nam omogućiti brže, jednostavnije i kvalitetnije održavanje javnih površina. Aplicirali smo na raspisani javni poziv IRB RS sa projektnim prijedlogom za nabavku nove savremene čistilice. Projekat je odobren i potpisati smo ugovor kojim smo obezbijedili sredstva u iznosu od 100.000,00 KM. Ostatak potrebnih sredstava obezbijedićemo iz vlastitih izvora. U toku je postupak javne nabavke koji smo objavili na portalu javnih nabavki BiH, upravo za nabavku multifunkcionalnog komunalnog vozila za održavanje javnih površina, procijenjene vrijednosti oko 190.000 KM.

ZADOVOLJNI NAPLATOM

Zadovoljni smo procentom naplate od strane domaćinstava, a tako i pravnih lica, s tim da imamo potraživanja iz ranijeg perioda kod većeg broia korisnika. Tu prvenstveno mislim na

fizička lica. Putem službe za naplatu potraživanja, svakodnevno se trudimo da stupimo u kontakt sa korisnicima koji imaju dugovanja, s ciljem postizanja sporazuma o uslovima i načinu izmirenja njihovih obaveza. U slučajevima gdje nismo u mogućnosti postići dogovor, prisiljeni smo pokrenuti odgovarajuće sudske postupke u cilju naplate potraživanja.

Izvor: kozarski