Fudbalski klub ” Omarska” je svečanom manifestacijom koja je večeras održana u Omarskoj obilježio 50 godina postojanja.

Među gostima je bio gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor koji je bio i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje ovog vrijednog jubileja Omarščana.
Ovo je sportski kolektiv koji ima istoriju, tradiciju i rezultate iza sebe. Grad Prijedor je ponosan na sve njih, ponosan na fudbalere, rukovodstvo i mi ćemo ih podržavati u narednom periodu. Ovi momci su iskreni u svojoj namjeri, igraju srcem, da igraju za Omarsku i za sport i zahvaljujući tom jedinstvu su napravili ovaj uspjeh” , rekao je Javor novinarima.

On je najavio podršku klubu u izgradnji pomoćnog terena sa vještačkom travom.
” Grad se obavezao kroz ugovor sa Fudbalskim savezom da će uraditi sve pripremne radove u vrijednosti od 200 000 KM, te da ćemo dodatni 200 000 KM uložiti u vještačku travu u narednom periodu”, istakao je Javor.
Generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Dejan Lukendić izjavio je da FK ” Omarska” slavi jedan veliki jubilej i ovo što su oni do sada uradili Fudbalski savez mora biti ponosan.
” Pokrenut je infrastrukturni projekat za izgradnju pomoćnog terena sa vještačkom travom što će pomoći ovom klubu da još bolji napreduje. Fudbalski savez investira tu 500 000 KM”, rekao je Lukendić.
Predsjednik FK ” Omarska” Svetozar Krecelj je istakao da je u klubu od samog početka i da je Omarska jedina mjesna zajednica koja ima svoj klub.
” Omarska se već treću godinu takmiči u prvoj lici Republike Srpske i to je najveći domet do sada. To ima posebno značenje ako znamo da je kod nas većina igrača iz Omarske” , istakao je Krecelj.
Vrijedan jubilej kluba iz Omarske bio je prilika da se evociraju uspomene na početak rada. Jedan od osnivača kluba Obrad Kos izjavio je da je bio učesnik osnivačke skupštine koja je održana 1973. godine.
“Nismo vjerovali da ćemo dočekati ovo, jer je početak bio jako težak. Imali smo ljubav i podršku, tako da smo uspjeli. Ponosan sam na to što ovaj klub uspješno proslavlja 50 godina postojanja, rekao je Kos.
Na večerašnjoj svečanosti su, pored prikazanog dokumentarnog filma o istorijatu i pola vijeka trajanja kluba, dodijeljene i prigodne zahvalnice i plakete.
Među nagrađenima je bio i Anando Krecelj , igrač koji je imao 389 nastupa što je najveći broj nastupa u istoriji kluba, a postigao je 116 golova.

Počelo je sve prije 30 godina. Ogromna je razlika sad u odnosu na početak kako što se tiče i infrastrukturno i igrački i sve je potpuno različito. Idemo dalje i daćemo sve od sebe da s ponosom predstavljamo Omarsku i grad Prijedor. Vidim sebe u klubu zauvijek, ali kao igrač ne znam koliko ću moći. Nadam se nekom trenerskom aganžmanu. Bio sam i štoper i veznik i sve ostalo. Samo golman nisam, rekao je Krecelj.
Jubilej je uveličao najbolji klub u Republici Srpskoj, banjalučki Borac, koji je prihvatio poziv i odigrao prijateljsku utakmicu sa Omarskom.Utakmica je odigrana juče i slavljenici su poraženi što nije bio razlog da se i sa fudbalerima ovog kluba nakon utakmice ne proslavi ovaj vrijedan jubilej.

Izvor: prijedorgrad