Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je danas da daje punu podršku postavljanju table na ulaze u Istočno Sarajevo sa natpisom da je to grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo.

“Činjenice bole federalno Sarajevo, ali činjenica je da su ti ljudi prije rata živjeli u Sarajevu i da se nisu vratili na svoja ognjišta iz nama svima poznatih razloga. Toliko godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma treba otvoreno da razgovaramo, a istina ne treba da bude sporna. Sarajevski Srbi su našli svoje mjesto i ostali da žive u gradu Istočno Sarajevo, koje je danas grad mnogima za primjer i na ponos Republike Srpske”, rekao je Javor Srni.

Reagujući na skrnavljenje table dobrodošlice u Republiku Srpsku i ispisivanje neprimjernog sadržaja. Javor je oštro osudio vandalizam.

“Počinioci moraju biti pronađeni i kažnjeni. Svjesni smo činjenice da Republika Srpska smeta, kako Federaciji, tako BiH i stranim ambasadama, ali ko god daje ovo uradio sramotno je, jer table dobrodošlice nisu mjesto za ispisivanje uvredljivih sadržaja, kao ni jedno drugo mjesto”, naglasio je Javor.

Na šest ključnih ulaza u Istočno Sarajevo u petak, 30. juna, postavljene su table sa nazivom područja grada na srpskom i engleskom jeziku, na kojima je istaknut podatak da je 157.000 Srba moralo napustiti Sarajevo.

Nakon toga je gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić podnijela krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Uubiša Ćosić zbog, kako je navela, izazivanja ili raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje.

Najnoviji slučaj vandalizma na tablama pored puta u Srpskoj zabilježen je pored magistralnog puta Jajce-Banjaluka na području opštine Mrkonjić Grad gdje je nepoznato lice posulo farbom tablu sa natpisom “Dobro došli u Republiku Srpsku”.

SRNA